Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis

2018-03-02
Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pierożki z drożdżowego ciasta można smażyć albo... piec
łatwy
35 min
4

Pierożki z kapustą i grzybami inaczej - bo zamiast klasycznych grzybów suszonych dodajemy do nich grzyby świeże - podsmażone z cebulką na patelni. Pyszna propozycja na sezon grzybowy!

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.

Składniki

Ciasto na pierożki

20 g drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka

cukier

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

 

Farsz

30o g grzybów świeżych

500 g kapusty kiszonej

1 cebula

1 łyżka masła

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozkrusz drożdże, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdżowy rozczyn i 1/2 szklanki ciepłej wody. Starannie wyrób ciasto (powinno być sprężyste). Przykryj je ściereczką i pozostaw na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

Grzyby wyczyść, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, sól i pieprz, podduś i odparuj z nich nadmiar wody.

Kapustę ugotuj, odciśnij nadmiar wody. Połącz składniki farszu, całość dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż farsz i dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzuć na rozgrzany olej na patelni i smaż z obu stron na rumiano.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?