Ciasta i desery

Ciasta i desery - bez nich życie byłoby mniej słodkie. Dlatego warto mieć w swoim repertuarze kulinarnym choć kilka niezawodnych przepisów na słodkości. Domowe ciasta i desery na pewno są zdrowsze niż te ze sklepu. No i wiesz co jesz!

Ciasta i desery

Ciasta i desery wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Muffiny z aronią i jabłkiem: sprawdzony przepis

Muffiny z aronią i jabłkiem: sprawdzony przepis

Aronia zaliczana jest do żywności super foods ze względu na swoje właściwości. Zawiera mnóstwo cennych witamin i przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego ciała. Ze względu na cierpkość aronii, świeże owoce najlepiej włożyć na dobę do zamrażalnika. Ten zabieg przyda aronii słodyczy. Do muffinów można użyć świeżej, jak i suszonej aronii, którą trzeba poprzedniego dnia namoczyć. Najlepiej w rumie lub innym aromatycznym alkoholu. O tym, jak suszyć aronię, radzimy tutaj

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta grysikowa na kruchym spodzie - francuski przepis na deser z kaszki manny

Tarta grysikowa na kruchym spodzie - francuski przepis na deser z kaszki manny

Tarta grysikowa ma wiele odmian i jest przygotowywana w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. W wersji francuskiej pod kremem z kaszki manny znajduje się klasyczny kruchy spód. To bardzo łatwy przepis, bo nie trzeba podpiekać ciasta pod krem. Krem gotowany jest na mleku z dodatkiem wanilii. Waniliowy krem można wzbogacić dodatkiem rodzynek namoczonych w koniaku lub kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ucierane ciasto z jagodami: przepis

Ucierane ciasto z jagodami: przepis

Podajemy przepis na pyszne ucierane ciasto z jagodami lub borówkami amerykańskimi. Lato nie może się obyć bez ciasta z jagodami, dlatego też  sprawdź, jak przygotować placek z tymi znakomitymi leśnymi owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis

Przedstawiamy sprawdzony przepis na muffiny ze świeżymi malinami. Muffiny to jedno z tych dań, których przygotowanie uda się każdemu. Kilka składników w odpowiednich proporcjach, kilka minut w kuchni i już masz czym poczęstować niespodziewanych gości. Wariacji na temat muffinek jest mnóstwo. Od wytrawnych: z serem, szynką, warzywami - po słodkie: owocowe, czekoladowe, a nawet drożdżowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Placuszki z wiśniami - sprawdzony przepis

Placuszki z wiśniami - sprawdzony przepis

Placuszki z wiśniami: kwaśny smak owoców i słodycz ciasta. Zaskakujące i niezwykle smaczne połączenie. Podajemy przepis na placuszki z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruchy placek z wiśniami i bezą: przepis

Kruchy placek z wiśniami i bezą: przepis

Kruchy placek z wiśniami i bezą to prawdziwy hit! Słodka beza i kwaśne wiśnie to doskonałe połączenie, które na długo pozostaje w naszej pamięci. Podpowiadamy jak zrobić kruchy placek z wiśniami i bezą. Sprawdź, jak go przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Multekrem, czyli świąteczna malina moroszka ze śmietaną i likierem Drambuie

Multekrem, czyli świąteczna malina moroszka ze śmietaną i likierem Drambuie

Multekrem, czyli słynny norweski deser bożonarodzeniowy, to nic innego jak bita śmietana przełożona owocami maliny moroszki, niezwykle cenionego w Arktyce źródła witaminy C. Istnieje wiele odmian tego deseru. Niektóre gospodynie dodają jeszcze jedną warstwę z pokruszonych ciasteczek, inne dodatkowo ciasteczka nasączają alkoholem. Głównym bohaterem jest tu malina moroszka, bledsza kuzynka naszej hożej maliny, której owoce mają subtelny słodko-kwaśny smak. Więcej o malinie moroszce przeczytacie tutaj
Świąteczny charakter deseru podkreśla dodatek eleganckiego likieru Drambuie. Drambuie to szkocki likier na bazie whisky, z dodatkiem miodu wrzosowego oraz wyciągu z gałki muszkatołowej i szafranu. To właśnie dodatek szafranu nadaje Drambuie piękny złoty kolor. Likier pachnie aromatem leśnych kwiatów zmieszanych z ziołami, jego smak podkreśla subtelny akcent miodu. Zazwyczaj Drambuie podaje się mocno schłodzony lub z lodem. Drambuie stanowi podstawę niektórych koktajli. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem: przepis

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem: przepis

Szybkie kruche ciasto z budyniem i wiśniami przygotowuje się tak szybko, że koniecznie trzeba je przygotować podczas sezonu na wiśnie. Poza sezonem można oczywiście użyć owoców mrożonych albo z syropu (po odsączeniu). Podajemy przepis na proste i szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem. Sprawdź, jak je przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruche ciasto z wiśniami i cynamonem: przepis

Kruche ciasto z wiśniami i cynamonem: przepis

Kruche ciasto z wiśniami to modny i smaczny deser, któremu trudno się oprzeć. Słodka, cynamonowa kruszonka i kwaskowaty smak owoców na długo zapadają w pamięć. Zobacz przepis na kruche ciasto z wiśniami i cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami: dobry przepis

Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami: dobry przepis

Tarta z porzeczkami, czyli kruche ciasto i nadzienie z soczystych, aromatycznych owoców – czy może być lepsze połączenie? Warto jednak pamiętać, że aby tarta się udała, trzeba przed włożeniem nadzienia porzeczkowego zapiec spód ciasta. Przez Podajemy sprawdzony przepis na tartę z porzeczkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 115