Sernik Bożeny Dykiel. Rozpływa się ustach, ale zawiera dziwny dodatek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Bożena Dykiel jest znaną i lubianą aktorką, którą teraz możemy poznać od innej strony. Pokazała, jak robi swój popisowy deser, czy sernik. Przepis serialowej Marii Zięby na ten wypiek nie jest trudny, choć jeden ze składników może wzbudzić mieszane uczucia. Zobaczcie, jak Bożena Dykiel robi sernik i spróbujcie zrobić go samodzielnie.
Jak Bożena Dykiel robi sernik?
Aktorka zaczyna przygotowanie ciasta od dwukrotnego zmielenia półtłustego twarogu. Następnie miękkie masło uciera z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa, wbija po jednym jajku, wsypuje budynie śmietankowe i stopniowo dodaje zmielony ser twarogowy. Na koniec do masy trafia składnik, który budzi spore kontrowersje.
Bożena Dykiel robi sernik z rodzynkami, których wiele osób w tym słodkim wypieku nie uznaje. Jeżeli należycie do tej grupy, nie musicie rezygnować z upieczenia tego pysznego ciasta. Wystarczy, że pominiecie dodatek rodzynek. Osoby, które są fanami sernika z rodzynkami, powinny wcześniej zalać je wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękły. Odcedzone rodzynki należy dodać do masy serowej i wymieszać.
Jak upiec sernik Bożeny Dykiel?
Sernik piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 50 minut. Ważny jest sposób studzenia. Kiedy minie czas pieczenia, należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 10 minut. Następnie należy lekko uchylić drzwiczki i tak zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na sernik Bożeny Dykiel
- To łatwy przepis na sernik. Aktorka zapewnia, że postępując krok po kroku sernik uda się za pierwszym razem.
- Pyszny kremowy sernik robi się szybko. Masę serową robi się w niewiele ponad 20 minut. Czas pieczenia wynosi około 50 minut.
- Na liście składników znajduje się pięć podstawowych produktów oraz jeden, który jest opcjonalny. Mowa oczywiście o rodzynkach.
- Wszystkie składniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
- Smak kremowego sernika można wzbogacić, dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, cukier z prawdziwą wanilią lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.
SKŁADNIKI
- 1 kg półtłustego twarogu
- 2 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
- Ser zmielić dwa razy w maszynce o drobnych oczkach.
- Do miski przełożyć miękkie masło i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Ucierać do połączenia składników, a następnie wsypać oba budynie i stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać odcedzone rodzynki i wymieszać.
- Masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim sernik na 10 minut, a następnie lekko uchylić drzwiczki. Zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser na rożne okazje jak święta, spotkania rodzinne lub bez okazji.