Ciasto czekoladowe z lodówki. Bez pieczenia i bez stresu

Dieta wegetariańska
Przepyszne ciasto czekoladowe, którego nie trzeba piec. Proste, pyszne i efektowne, a zajmie nam dosłownie kilka chwil. Sprawdzi się idealnie zarówno jako słodka przekąska, jak i jak deser dla gości. Wystarczy tylko kilka składników.
Ciasto czekoladowe z lodówki. Szybki deser, który zawsze się udaje
Szybkie i proste ciasto czekoladowe, do którego przygotowania nie będziemy potrzebowali piekarnika. Całość przygotowujemy w zaledwie 15 minut plus czas chłodzenia, a sam przepis jest niezwykle elastyczny. Możemy dopasować do swojego gustu rodzaj ciastek oraz czekolady.
Możemy użyć na przykład ciasteczek Oreo bez kremu, pełnoziarnistych lub owsianych. Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć mlecznej, białej, a nawet kremu czekoladowego dla większej kremowości.
Co więcej, do tego ciasta możemy dodać całą masę dodatków - wszystko czego duża zapragnie. Świetnie sprawdzą się orzechy, owoce, wiórki kokosowe i wiele, wiele innych dodatków.
Ciekawym pomysłem może być również zrobienie warstw. Na przykład spodu z herbatników, później warstwy z mascarpone i śmietanki, a na końcu czekoladowej polewy.
Deser ten nie tylko świetnie smakuje, ale również zachwycająco wygląda. Świetnie sprawdzi się więc na uroczystych wydarzeniach, jak i po prostu jako coś słodkiego do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- Masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki min. 30 proc.
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2–3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki drobno kruszymy w blenderze.
- Dokładnie mieszamy z roztopionym masłem.
- Wykładamy masą dni tortownicy.
- Wkładamy do lodówki.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę.
- Dodajemy czekoladę, kakao, cukier i masło.
- Mieszamy na małym ogniu, aż do powstania gładkiej masy.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Masę wylewamy na schłodzony spód.
- Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.