Ciasto mieszane widelcem z owocami. Wystarczą dwie lewe ręce i chwila wolnego czasu

ciasto mieszane widelcem
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto mieszane widelcem z owocami będzie gotowe, zanim się obejrzysz.
łatwy
60 min
12

Czy ciasto można zrobić za pomocą widelca? Oczywiście, ze można, a ten przepis jest tego najlepszym przykładem. Ciasto widelcem mieszane to pomysł na pyszny deser, który uda się każdemu. Szybkie przygotowanie, proste składniki i mnóstwo smaku to jego największe zalety. Oto łatwy przepis na ciasto mieszane widelcem z owocami.

Jak zrobić ciasto mieszane widelcem?

Najpierw miesza się suche składniki, a następnie dodaje pozostałe. Należy wymieszać je za pomocą widelca energicznie i dokładnie. Następnie ciasto przelewa się do formy, na wierzchu układa owoce i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę. Po ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na ciasto mieszane widelcem

  • Pyszne ciasto mieszane za pomocą widelca robi się w trzech krokach. Uda się już za pierwszym razem. Upieką je nawet ci, którzy nie mają zdolności cukierniczych.
  • Przygotowanie ciasta to 10 minut. Trzeba tylko poczekać, aż deser się upiecze i ostygnie.
  • Mieszane widelcem ciasto składa się z niedrogich i łatwo dostępnych składników.
  • Tuż przed wstawieniem formy do piekarnika na wierzchu ciasta układa się owoce. Najlepiej wybierać owoce sezonowe. W lecie sprawdzą się truskawki, maliny, śliwki czy rabarbar. Poza sezonem na świeże owoce można upiec ciasto z jabłkami lub gruszkami.

Z czym podawać ciasto mieszane widelcem?

Ciasto robione za pomocą jedynie widelca pysznie smakuje na deser. Doskonale komponuje się z kawą, owocową herbatą lub kompotem. Gotowe porcje można wzbogacić kulką lodów lub bitą śmietaną. Kawałki ciasta dekoruje się cukrem pudrem, ale równie dobre będą z polewą czekoladową lub lukrem.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce – maliny, jabłka, rabarbar, truskawki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i proszek do pieczenia. Wymieszać widelcem.
  • Wbić jajka, wlać olej i jogurt. Energicznie wymieszać widelcem, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć owoce.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Anna Szulc-Górska
więcej