Szybkie ciasto dwukolorowe. Wystarczy kwadrans i 3 jajka
Pyszne ciasto w dwóch kolorach smakuje zawsze i pasuje na różne okazje. Wygląda apetycznie, zaś jego smak jest wyborny. Robi się je z prostych składników, a czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut. Sprawdźcie ten łatwy przepis i przekonajcie się sami, że obłędne ciasto dwukolorowe jest tak szybkie, że hej.
Jak zrobić szybkie ciasto dwukolorowe?
Jajka należy ubić trzepaczką z cukrem, a następnie dodać jogurt naturalny i roztopione masło. Do wymieszanych składników wsypuje się mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kiedy powstanie gładkie ciasto, dzieli się je na dwie części i do jednej z nich wsypuje kakao. Jasną i ciemną część przekłada się do formy na zmianę za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto piecze się przez 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Przepis na ciasto dwukolorowe
- To łatwy przepis na przepyszne ciasto, które zachwyci już samym wyglądem.
- Przepis na ciasto jest błyskawiczny. Ciasto dwukolorowe robi się w w kilkanaście minut. Czas pieczenia wynosi niewiele ponad pół godziny.
- Lista składników obejmuje siedem produktów plus sól. Wiele z nich możecie mieć w domu. Być może nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.
- Ciemną część ciasta wzbogaci dodatek posiekanych orzechów lub suszonych owoców. Sprawdzą się rodzynki i żurawina.
- Do jasnej części można dodać płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.
- Smak ciasta podkręci dodatek cukru z prawdziwą wanilią lub szczypta cynamonu.
SKŁADNIKI
- 240 g maki pszennej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i ubić trzepaczką.
- Wlać jogurt i wymieszać. Wlać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników.
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki się połączą w jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie równie części. Do jednej wsypać kakao i wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na zmianę nakładać po dużej łyżce ciasta jasnego i ciemnego.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 35 minut do suchego patyczka.