Szybkie ciasto dwukolorowe. Wystarczy kwadrans i 3 jajka

ciasto dwukolorowe
Autor: Shutterstock Szybkie ciasto dwukolorowe - idealne na niedzielę do kawy.
łatwy
45 min
12

Pyszne ciasto w dwóch kolorach smakuje zawsze i pasuje na różne okazje. Wygląda apetycznie, zaś jego smak jest wyborny. Robi się je z prostych składników, a czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut. Sprawdźcie ten łatwy przepis i przekonajcie się sami, że obłędne ciasto dwukolorowe jest tak szybkie, że hej.

Jak zrobić szybkie ciasto dwukolorowe?

Jajka należy ubić trzepaczką z cukrem, a następnie dodać jogurt naturalny i roztopione masło. Do wymieszanych składników wsypuje się mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kiedy powstanie gładkie ciasto, dzieli się je na dwie części i do jednej z nich wsypuje kakao. Jasną i ciemną część przekłada się do formy na zmianę za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto piecze się przez 35 minut w temperaturze 175 stopni.

Przepis na ciasto dwukolorowe

  • To łatwy przepis na przepyszne ciasto, które zachwyci już samym wyglądem.
  • Przepis na ciasto jest błyskawiczny. Ciasto dwukolorowe robi się w w kilkanaście minut. Czas pieczenia wynosi niewiele ponad pół godziny.
  • Lista składników obejmuje siedem produktów plus sól. Wiele z nich możecie mieć w domu. Być może nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.
  • Ciemną część ciasta wzbogaci dodatek posiekanych orzechów lub suszonych owoców. Sprawdzą się rodzynki i żurawina.
  • Do jasnej części można dodać płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.
  • Smak ciasta podkręci dodatek cukru z prawdziwą wanilią lub szczypta cynamonu.

SKŁADNIKI

  • 240 g maki pszennej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i ubić trzepaczką.
  • Wlać jogurt i wymieszać. Wlać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki się połączą w jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie równie części. Do jednej wsypać kakao i wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na zmianę nakładać po dużej łyżce ciasta jasnego i ciemnego.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 35 minut do suchego patyczka.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej