Ciasto Szympans. Tak dziko pyszne, że zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia

ciasto szympans
Autor: Shutterstock Ciasto Szympans zachwyci mocno czekoladowym smakiem.
łatwy
240 min
12

Ciasto Szympans jest tak dobre, że rozpływa się w ustach. Zachwyci każdego już po pierwszym kęsie. Przepis warto zapisać, ponieważ ten obłędny czekoladowy wypiek idealnie pasuje na różne okazje. Oto sprawdzony przepis na ciasto Szympans, które szybko stanie się hitem wśród domowych wypieków.

Przepis na ciasto Szympans

  • To dość łatwy przepis na pyszne ciasto czekoladowe przełożone kremem i dżemem z czarnej porzeczki, a zwieńczone rodzynkami w czekoladzie.
  • Na przygotowanie tego słodkiego wypieku warto mieć nieco więcej czasu. Najpierw należy namoczyć rodzynki w wodzie z alkoholem i upiec biszkopt. Kiedy ostygnie, kroi się go na dwa blaty. W międzyczasie trzeba przygotować krem czekoladowy. Blaty przekłada się aksamitnym kremem i dżemem porzeczkowym, a wierzch dekoruje polewą czekoladową z rodzynkami. Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Do ciasta Szympans potrzebne są łatwo dostępne produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
  • Rodzynki moczą się w wódce, ale można użyć innego alkoholu jak burbon, brandy lub whisky.
  • Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, dodatek alkoholu można pominąć.
  • Najlepsze będą rodzynki bio, które w składzie nie zawierają konserwantów.
  • Szympans to doskonały pomysł na deser. Świetnie smakuje z kawą, herbatą czy nawet mlekiem. Najlepiej podawać je schłodzone.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 8 jajek
  • krem czekoladowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g roztopionej mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • wierzch:
  • 200 g rodzynek + 2 szklanki wrzątku
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g kostki masła
  • 50 ml wódki
  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać wrzątkiem. Wlać wódkę i wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin.
  • Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż cukier się rozpuści. Dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 30 min. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i przekroić na 2 blaty.
  • Do rondelka wlać 2 szklanki mleka, wsypać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać obie mąki i dodać żółtka. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, a następnie stopniowo dodawać budyń i miksować, aż powstanie gładki krem. Stopniowo wsypywać kakao i miksować do połączenia składników. Wlać roztopioną czekoladę i krótko zmiksować.
  • Dolny blat biszkoptowy włożyć do formy i posmarować dżemem porzeczkowy. Równomiernie wyłożyć 1/2 kremu czekoladowego i ułożyć drugi blat biszkoptowy. Posmarować dżemem i wyłożyć pozostały czekoladowy krem.
  • Do rondelka przełożyć połamane na mniejsze kawałki czekolady i masło. Podgrzewać i mieszać, aż powstanie gładka polewa. Dodać odcedzone rodzynki i wymieszać. Równomiernie wyłożyć na wierzch. Formę wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej