Tortilla pszenna: jak zrobić ciasto na tortillę? [przepis]
2023-07-19
łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
W kuchni meksykańskiej tortilla to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, wykorzystywany jako baza do przyrządzania różnych potraw. Natomiast w kuchni hiszpańskiej tortillę robi się z ziemniaków pokrojonych w plasterki i jajek z różnymi dodatkami. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto na meksykańską tortillę pszenną.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanka oleju lub 2 łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski, dodać wodę z solą. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodawać tłuszcz.
- Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki.
- Smażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
- Gorące placki nadziewać farszem i zawinąć.
Kuchnia meksykańska: Fajita