Suflet z topinamburu z białym serem i orzechami: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
średni
40 min
4
Suflet z topinamburu z białym serem i orzechami to propozycja na podwieczorek. Topinambur ma delikatny, słodki, lekko orzechowy smak, dzięki czemu sprawdzi się także w postaci nietuzinkowego deseru.
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Bruschetta z szynką parmeńską oraz Przekąski z szynką i korniszonami
SKŁADNIKI
- 50 dag topinamburu
- 7 dag masła
- 3 jajka
- 20 dag białego sera (półtłustego)
- 8 g rozdrobnionych orzechów brazylijskich
- 2 dag bułki tartej
- 10 g cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Topinambur umyj, obierz i ugotuj, a ostudzony rozdrobnij tłuczkiem na jednolitą masę.
- Do rozdrobnionego topinamburu dodaj masło, 3 żółtka, biały ser i rozdrobnione orzechy, a następnie cukier i szczyptę soli. Masę dokładnie wymieszaj.
- Ubij z 3 białek sztywną pianę i dodaj do masy, po czym dokładnie wymieszaj.
- Formę na suflet wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Nałóż masę i piecz w gorącym piekarniku (około 200 st. C) przez około 20 minut.