Pstrąg w galarecie: przepis na wigilijną wieczerzę i nie tylko
2022-12-13
średni
70 min
4
Dieta bezglutenowa
Pstrąg w galarecie na wigilijną wieczerzę to wspaniała alternatywa dla karpia. Galaretę do pstrąga możesz przyrządzić na dwa sposoby: z żelatyną lub bez żelatyny, gotując wywar z odpadów rybnych. Ten drugi przepis jest bardziej czasochłonny, ale dzięki niemu danie będzie bardziej naturalne.
SKŁADNIKI
- 4 płaty pstrąga lub 1 kg wypatroszonych pstrągów, Jak wybrać dobrego pstrąga
- 15 dag obranej, pokrojonej w kawałki włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- żelatyna na litr wody
- 3-4 białka jajek
- łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- do przybrania: groszek konserwowy, jaja na twardo, cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą włoszczyznę włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej litrem wody. Gotuj wolno pod przykryciem 30 minut. Posól i gotuj jeszcze 10 minut.
- Rybę pokrój na kawałki. Włóż kawałki pstrąga do wywaru i gotuj około 10 minut na bardzo małym ogniu. Wyjmij rybę.
- Jeśli masz całe wypatroszone pstrągi, a nie filety, włóż je w całości do wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut.
- Następnie delikatnie wyjmij ryby, zdejmij z nich skórę, ułóż na półmisku, udekoruj tak jak w wersji z filetami i zalej sklarowanym wywarem.
- Wywar sklaruj - dodaj pianę ubitą z 3-4 białek i łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Odstaw garnek i poczekaj, aż wywar się sklaruje. Potem zbierz szum i przecedź przez płótno lub podwójnie złożoną gazę (możesz też użyć papierowego filtra do kawy).
- Dodaj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.
- Miseczki opłucz zimną wodą, wlej po łyżeczce galarety, wsyp trochę groszku, ułóż kawałki pstrąga, udekoruj natką (możesz też dodać połówki jajka ugotowanego na twardo i plasterki cytryny).
- Zalej galaretką i odstaw, żeby stężała.
Pstrąg właściwości odżywcze - dlaczego warto jeść pstrąga?
Można też przygotować galaretę do pstrąga (lub innej ryby) bez żelatyny. Potrzebne będą:
Wszystkie składniki należy zalać zimną wodą (ok. 1,5 l) i gotować na bardzo małym ogniu 3-4 godziny. Gotowy wywar przecedzić i sklarować.
Sprawdź także Jakie trunki podawać do ryby
Galeria: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie: 5 ryb, których koniecznie musisz spróbować