Nadziewane pieczarki: szybka przekąska na imprezę
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pieczarki nadziewane warzywami i serem to pomysł na szybką przekąskę na imprezę. Sprawdzą się na andrzejki, sylwestra i ostatki. Możesz podawać je na liściach sałaty i plasterkach szynki parmeńskiej. Oto przepis na nadziewane pieczarki.
SKŁADNIKI
- 8-10 dużych pieczarek
- łyżka oliwy z oliwek
- mały por
- łodyga selera naciowego
- 10 dag twardego tofu lub fety
- cukinia
- marchewka
- łyżka posiekanych listków bazylii
- łyżka pasty pomidorowej
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- 7-10 dag startego żółtego sera
- 150 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obierz, opłucz. Trzonki odetnij i drobno posiekaj. Por, seler naciowy, tofu (albo fetę) także posiekaj. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce.
- Wszystkie składniki wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż 3-5 minut. Cały czas mieszaj, by warzywa się nie przypaliły.
- Dodaj tartą bułkę, pastę pomidorową i orzeszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dorzuć posiekane listki bazylii.
- Kapelusze pieczarek wypełnij nadzieniem.
- Pieczarki ułóż w płaskim naczyniu do zapiekania (nadzieniem do góry). Posyp na wierzchu startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej bulion.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 220ºC. Zapiekaj przez 10-20 minut. Gdy pieczarki się ugotują i ser rozpuści, wyjmij naczynie z piekarnika. Od razu podawaj.