Mintaj po grecku
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb w naszych sklepach. Doskonale nadaje się na rybę po grecku. Mintaj po grecku często gości na naszych stołach. Szczególnie w Wigilię. Jest to potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją: jak zrobić rybę po grecku!
SKŁADNIKI
- 2 filety z mintaja (mogą być mrożone, wtedy trzeba je najpierw rozmrozić)
- duża marchewka
- pietruszka
- ćwiartka średniego selera
- kawałek pora (ok. 2 cm)
- 2-3 krążki cebuli cukrowej
- 2 pomidory (obrane, mogą być z puszki)
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz marchewkę, pietruszkę, selera, pora i zetrzyj je na grubej tarce, cebulę obierz, posiekaj, a pomidory pokrój na drobne kawałki. Na rozgrzanym oleju usmaż filety z mintaja.
- Dodaj warzywa, podlej wodą. Duś po przykryciem, do momentu aż warzywa zmiękną, a ryba będzie rozpadała się na kawałeczki. Pomidory mają dojść do konsystencji sosu.
- Następnie odkryj i odparuj, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku. Danie można podawać na ciepło lub zimno.