Dynia hokkaido: pieczone frytki z dyni z ziołami

2021-10-01
Adela Mątwa
Dynia hokkaido: pieczone frytki z dyni z ziołami
Autor: Shutterstock Dynię można pokroić w półksiężyce albo na cienkie paseczki - jak przy frytkach ziemniaczanych. Świetnie smakuje zarówno bez soli, jak i z jej dodatkiem
łatwy
30 min
4

Dynia hokkaido słynie z tego, że można ją upiec wraz ze skórką. Z dyni hokkaido można łatwo zrobić lekkie frytki w piekarniku. Podajemy przepisy na ziołowe frytki z dyni!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka siekanych ulubionych ziół
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię przekroić na pół i usunąć włókna oraz pestki. Kroić dynię w półksiężyce grubości ok. 2 cm.
  • Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem. Kawałki dyni dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i odstawić na chwilę, żeby się zamarynowała.
  • Układać kawałki dyni na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. Celsjusza przez około 20 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adela Mątwa