Dynia hokkaido: pieczone frytki z dyni z ziołami
2021-10-01
łatwy
30 min
4
Dynia hokkaido słynie z tego, że można ją upiec wraz ze skórką. Z dyni hokkaido można łatwo zrobić lekkie frytki w piekarniku. Podajemy przepisy na ziołowe frytki z dyni!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka siekanych ulubionych ziół
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię przekroić na pół i usunąć włókna oraz pestki. Kroić dynię w półksiężyce grubości ok. 2 cm.
- Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem. Kawałki dyni dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i odstawić na chwilę, żeby się zamarynowała.
- Układać kawałki dyni na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. Celsjusza przez około 20 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!