Ciasto francuskie z pesto - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ciasto francuskie to ratunek - gdy lodówka pusta, gdy przyjdą goście, gdy nie ma chęci na długie stanie przy garach. Proponujemy danie z pesto, ale zachęcamy do eksperymentowania z nadzieniem własnego pomysłu. Dobrze na przykład zapiekają się sery twarogowe, wystarczy je odpowiednio doprawić. Pycha!
SKŁADNIKI
- Jedno opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- Jedno jajko
- Spora garść rukoli (opcjonalnie)
- Pesto (dowolne, zależy od gustu)
- Tarty ser (najlepiej parmezan, ale może być zwykły)
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalnie ostra papryka i/lub ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozmrażamy, tak by dało się rozwinąć z rulonu. Jeśli jest w płatach, łączymy je, sklejając roztrzepanym jajkiem.
- Na cieście rozsmarowujemy pesto, zostawiając z jednej strony wolny pas o szerokości około dwóch centymetrów. Kładziemy równomiernie rukolę. Zwijamy.
- Wolny brzeg ciasta smarujemy jajkiem, sklejamy rulon, a potem kroimy go w krążki około 1,5 – 2 cm, układamy na blasze, smarujemy jajkiem, posypujemy serem i pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni.
- Jeśli pesto wydaje się zbyt mdłe, można je doprawić czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
- Podawać na przykład z sałatą doprawioną winegretem, świeżymi pomidorami z oliwą i listkami bazylii, pasować będą też oliwki, sery, a do wznoszenia toastów - białe, dobrze schłodzone wino.