Ciasto francuskie z pesto - jak zrobić?

ciasto-francuskie-z-pesto-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przekąski z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie do przygotowania.
łatwy
15 min
4

Ciasto francuskie to ratunek - gdy lodówka pusta, gdy przyjdą goście, gdy nie ma chęci na długie stanie przy garach. Proponujemy danie z pesto, ale zachęcamy do eksperymentowania z nadzieniem własnego pomysłu. Dobrze na przykład zapiekają się sery twarogowe, wystarczy je odpowiednio doprawić. Pycha!

SKŁADNIKI

  • Jedno opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • Jedno jajko
  • Spora garść rukoli (opcjonalnie)
  • Pesto (dowolne, zależy od gustu)
  • Tarty ser (najlepiej parmezan, ale może być zwykły)
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie ostra papryka i/lub ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozmrażamy, tak by dało się rozwinąć z rulonu. Jeśli jest w płatach, łączymy je, sklejając roztrzepanym jajkiem.
  • Na cieście rozsmarowujemy pesto, zostawiając z jednej strony wolny pas o szerokości około dwóch centymetrów. Kładziemy równomiernie rukolę. Zwijamy.
  • Wolny brzeg ciasta smarujemy jajkiem, sklejamy rulon, a potem kroimy go w krążki około 1,5 – 2 cm, układamy na blasze, smarujemy jajkiem, posypujemy serem i pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni.
  • Jeśli pesto wydaje się zbyt mdłe, można je doprawić czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
  • Podawać na przykład z sałatą doprawioną winegretem, świeżymi pomidorami z oliwą i listkami bazylii, pasować będą też oliwki, sery, a do wznoszenia toastów - białe, dobrze schłodzone wino.  
  •  
Ewa Jagalska
więcej