Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Awokado faszerowane jajkami to przepis na inny sposób podania jajek na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Nieco przewrotnie, ale jakże smacznie! Jajka i awokado - o czym warto pamiętać - tworzą bardzo zdrową kombinację.
SKŁADNIKI
- 6 dużych jaj
- 2 dojrzałe awokado
- papryka marynowana
- 5 łyżek majonezu
- szczypiorek
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka gotujemy na twardo – wkładamy do rondelka z zimną wodą i gotujemy około 5 minut od zagotowania się wody. Ugotowane jaja wkładamy do zimnej wody, a następnie obieramy.
- Jajka kroimy w drobną kostkę i przesypujemy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę marynowaną (2-3 kawałki) i szczypiorek. Mieszamy.
- Dodajemy odrobinę oliwy, majonez i przyprawy. Wszystko razem łączymy. Odstawiamy.
- W tym czasie umyte awokado przekrawamy wzdłuż na dwie połówki, tak by powstały łódeczki. Wyjmujemy pestkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby awokado nie straciło koloru.
- Oprószamy solą i pieprzem i wypełniamy masą jajeczną. Podajemy na sałacie. Dla amatorów anchois podajemy z niewielkimi kawałkami ryby.