Pieprz

Pieprz to przyprawa znana od tysięcy lat. W duecie z solą stanowi podstawę kuchennego przyprawnika. W dawnych czasach zastępował nawet pieniądz. Czarny, biały, czerwony, zielony - to najpopularniejsze odmiany pieprzu. Pieprz czarny jest najostrzejszy, biały łagodniejszy, ale nie mniej wyrazisty, zielony i czerwony zaś uchodzą za najdelikatniejsze.

Pieprz

Wyborne kotlety wołowe smażone w pieprzu

Kotlety wołowe smażone w pieprzu są aromatyczne i soczyste. Podawane z wykwintnym sosem na bazie demi-glaze i śmietany stanowią pyszne danie, a jednocześnie łatwe do przygotowania danie nie tylko na przyjęcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę

Biała kiełbasa pieczona z cydrem to pomysł jak ją przyrządzić na obiad - gdy biała parzona już się ci znudziła. Dodatek jabłka, cebuli i cydru sprawia, że kiełbasa zyskuje na charakterze, smaku i aromacie. To danie niedrogie i  łatwe do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Libańska przyprawa 7 smaków

Gotowe mieszanki egzotycznych przypraw można niekiedy kupić w marketach. Dla pewności lepiej wybrać się do specjalistycznego sklepu z produktami azjatyckimi, ale jeszcze lepiej przygotować mieszankę samodzielnie. Libańska przyprawa 7 smaków to eksplozja orientalnych aromatów zamknięta w słoiczku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pieprzne ziemniaczki z chrzanem

Smaczna i intensywna w smaku alternatywa dla puree ziemniaczanego lub ziemniaków z wody. Takie pieprzne ziemniaczki można podać do dań mięsnych, drobiu i ryb. Świetnie smakują również jako dodatek do żurku lub zabielanego barszczu buraczanego.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym jest wyrafinowana i elegancka. Ocet balsamiczny podkreśla słodycz truskawek i nadaje im głębi. Zielony pieprz podkręca smak i aromat. Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym to doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin.  Polecamy także: Dżem truskawkowy bez konserwantów: przepis na naturalny dżem [WIDEO]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]

Gęsta, esencjonalna zupa pomidorowa ugotowane na podrobach z ryżem to pożywne danie dla całej rodziny. Może zastąpić dwudaniowy posiłek południowy. Zupa pomidorowa z żołądkami będzie smakowa dzieciom i seniorom. Jej przygotowanie należy rozdzielić na dwa dni. Drobiowe żołądki i ryż najlepiej ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Spróbujcie taniej i pożywnej zupy pomidorowej na podrobach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Flaki po warszawsku z pulpetami

Przepis na flaki po warszawsku podała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej pierwszej książce, wydanej w 1860 roku - „365 obiadów za pięć złotych”. I choć minęło ponad 150 lat, cieszą się niesłabnącym powodzeniem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos beszamelowy: czy beszamel ma być ostry czy łagodny? [WIDEO]

Sos beszamelowy to klasyka sosów: aksamitny, sycący i niebywale smaczny. Wielu osobom wydaje się jednak zbyt trudny do przyrządzenia. Z naszym przepisem beszamel na pewno się uda. Jak go przyprawiać?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta z szynką, owczym serem i warzywami - pyszny obiad dla gości lub rodziny

Tarta z warzywami, szynką i serem owczym. Szukasz inspiracji na proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne danie, które zachwyci Twoich gości? Prezentujemy prosty przepis na tartę z warzywami, szynką i serem owczym. Zobacz jak krok po kroku przygotować pyszną tartę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Koktajl truskawkowy z migdałami i zielonym pieprzem - truskawki inaczej

Koktajl truskawkowy to klasyka wiosennych napojów owocowych. Zazwyczaj bywa słodki, ale nie musi - możemy podkręcić smak truskawek wytrawnymi dodatkami, np. zielonym pieprzem. Tym koktajlem możesz delektować się cały rok - poza sezonem użyj truskawek mrożonych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 4