Czosnek

Jeszcze kilka wieków temu, gdy nie było gum do życia, zastępowały je... ząbki czosnku. Nastąpiła jednak zmiana obyczajów i dziś zapach czosnku uchodzi za co najmniej kontrowersyjny. Niemniej czosnek to samo zdrowie i znakomita przyprawa, a także bliski przyjaciel szpinaku, pomidorów czy różnorodnych mięs.

Czosnek

Idealny klops nadziewany serem mozzarella: doskonały na ciepło, przepyszny na zimno

Klops to zawsze sycąca potrawa - idealne danie na pocieszenie. Warto jednak eksperymentować i spróbować nadać swojskiej pieczeni rzymskiej bardziej śródziemnomorski charakter. Wypróbuj ten przepis z mozzarellą, papryką, czosnkiem i oliwkami. Już po pierwszym kęsie poczujesz się jak w niebie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami

Każdy, kto lubi sycącą kuchnię, powinien ponownie przestudiować dania tradycyjnej kuchni polskiej. Zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami nawiązuje do tradycyjnych gołąbków, choć jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Zamiast zawijać gołąbki, wszystko zostaje wymieszane i zapieczone. Po prostu łatwe i pyszne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowity kurczak po węgiersku - duszony z papryką i czosnkiem

Pyszne udka w węgierskim stylu. Wystarczy przez chwilę podsmażyć mięso a potem udusić wraz z papryką, aby aromaty mięsa i warzyw mogły się nawzajem przeniknąć. Kurczak po węgiersku z papryką to szybki i bardzo smaczny obiad dla rodziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czeska zupa czosnkowa na rozgrzewkę

Czeska zupa czosnkowa to sycąca i rozgrzewająca zupa na jesień i zimę. Aromatyczna zupa jest łatwa w przygotowaniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszna dynia pieczona po turecku

Dynia pieczona po turecku podana z sosem jogurtowym to pyszna przekąska. Można również potraktować ją jako dodatek do innych dań. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym

Zupa zamiast tabletek? Ależ tak! Zupa czosnkowa polecana jest w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Poprawia odporność, skutecznie pomaga zwalczyć infekcję. Bulion można podawać z kluskami lanymi lub kładzionymi, pyszny jest także z pulpecikami mięsnymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łatwy gulasz z filetu drobiowego w pomidorach

Gulasz z filetu drobiowego w pomidorowym sosie to łatwe danie obiadowe. Najlepiej smakuje z makaronem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czosnkowy jarmuż zasmażany według starego przepisu

Jarmuż zasmażany z dodatkiem czosnku to przepis na tradycyjną jarzynkę na ciepło do obiadu (jarmuż nie jest nowym wynalazkiem). Zasmażany jarmuż zyskuje na smaku, zmienia się też jego konsystencja, na bardziej przyjazną dla osób, które nie lubią chrupać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną to pyszne i sycące danie. Do tego szalenie efektowne. Wypróbujcie ten przepis i oczarujcie swoich bliskich. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Boskie burgery z ciecierzycy i pieczarek

Burgery z ciecierzycy i pieczarek to pyszne danie nie tylko dla wegan. Pełne smaku, soczyste w środku i chrupiące z wierzchu kotleciki smakują wszystkim. Ich przygotowanie nie jest trudne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 29