Kwasy omega-3 - poznaj ich zdrowotne właściwości

2016-08-05 11:06

Kwasy omega-3 znajdują się w każdej komórce organizmu, dlatego mają fundamentalne znaczenie dla jego sprawnego funkcjonowania. Wiele mówi się również o tym, że są gwarantem naszego zdrowia. Sprawdź, jakie zastosowanie posiadają kwasy omega-3.

Jakie są zalety kwasów omega-3
Autor: thinkstockphotos.com Dzięki kwasom omega-3 do tkanki kostnej lepiej wchłania się wapń.

Spis treści

  1. Sprawny umysł
  2. Silne serce
  3. Dobry wzrok
  4. Mocne kości

Sprawny umysł

Liczne badania prowadzone w ostatnich latach wykazują też, że można szybko i znacząco zredukować objawy zaburzeń neuro-rozwojowych (ADHD, dysleksji), jeśli dietę dziecka wzbogaci się o określoną dawkę omega-3. Również u dorosłych można w ten sposób uzyskać poprawę funkcji mózgowych, a także przeciwdziałać chorobom degeneracyjnym – zwłaszcza kwas DHA może spowolnić chorobę Alzheimera.

Silne serce

Omega-3 mają zdolność rozrzedzania krwi – przeciwdziałają zlepianiu się płytek, powstawaniu zakrzepów i zatorów. Obniżają poziom trójglicerydów i podnoszą stężenie dobrego cholesterolu, ograniczając niebezpieczeństwo miażdżycy, a w rezultacie także zawału serca i udaru mózgu. Przeciwdziałają również arytmii, co w razie zawału zmniejsza ryzyko śmierci. Ponadto poprawiają ogólną kondycję serca.

Dobry wzrok

W fotoreceptorach i komórkach nerwowych oka znajduje się spora ilość omega-3, wpływając na prawidłowy rozwój siatkówki. Niedostatek tych kwasów w diecie przyszłej matki może spowodować retinopatię wcześniaków i utratę wzroku. Dzieci, które jedzą ryby albo biorą tran są mniej podatne na wady wzroku, a dorośli rzadziej chorują na zwyrodnienie plamki żółtej.

Mocne kości

Dzięki kwasom omega-3 do tkanki kostnej lepiej wchłania się wapń, dlatego są one pomocne w profilaktyce osteoporozy i jej leczeniu. Działają także przeciwzapalnie i z powodzeniem stosuje się je w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, a także łagodzeniu bólów reumatycznych.