Dieta - co jeść, aby wzmocnić odporność?

Dieta - co jeść, aby wzmocnić odporność?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Owoce i warzywa są niezbędnymi składnikami codziennej diety.

Katar, kaszel, gorączka, ból głowy, kłopoty z żołądkiem… nikt z nas nie lubi chorować. W codziennej bieganinie nie ma czasu na kłopoty ze zdrowiem, dlatego zamiast leczyć - zapobiegaj. Podpowiadamy, co jeść, aby wzmocnić swoją odporność.

Warzywa i owoce

Każdy wie, że warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin. Ważne jest, aby dieta była jak najbardziej kolorowa! Niezastąpioną dla naszego systemu obronnego witaminę C znajdziemy głownie w cytrusach, żółte banany czy czerwone pomidory to duża dawka witaminy B6, a kwasu foliowego szukajmy w zielonych brokułach czy szpinaku. Warzywa i owoce jedzmy codziennie, jako dodatek do obiadu w formie surówek i sałatek, a także w ramach przekąski między posiłkami. Chrupiąca marchewka (prowitamina A, wit. K, B1, B2) czy soczyste jabłko (wit. C, A, B1, B2, PP i B3) to zdecydowanie lepszy wybór niż czekoladowy baton!

Domowe sposoby na odporność

Czosnek podobno odstrasza wampiry, ale za to na pewno doskonale radzi sobie w walce z chorobą. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym oraz stymulacji produkcji białych krwinek działa jak antyoksydant. Od pokoleń wiadomo również, iż nic tak dobrze nie zadziała na chore gardło jak herbata lub mleko z miodem. Ale tak naprawdę miód powinniśmy jeść codziennie, profilaktycznie, chociaż jedną łyżkę. Miód rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje organizm.

Olej

Najlepszy wybór to olej lniany, sojowy, rzepakowy, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek. Zawarte w nich kwasy Omega 3 wzmocnią naszą naturalną odporność i pomogą nam walczyć ze skutkami stresu. Te nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy także w rybach (łosoś, makrela, tuńczyk). Niestety Polacy jak na razie nie zasmakowali w rybach morskich najbogatszych w kwasy Omega 3, a należy pamiętać, że ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Probiotyki

Te wyselekcjonowane kultury żywych bakterii znajdziemy w jogurtach, maślankach oraz kiszonej kapuście i ogórkach. Probiotyki chronią układ pokarmowy przed bakteriami chorobotwórczymi hamując rozwój patogenu oraz redukują stany zapalne. Jeśli zaczynasz dzień od jogurtu wybierz najlepiej ten typu greckiego (zawiera więcej protein niż przeciętny jogurt oraz mniej cukru). W sezonie hojną ręką dosyp do niego świeżych malin, truskawek czy jagód (duża dawka witaminy C).