Racuszki z jagodami - przepis na pyszne placuszki z owocami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Na śniadanie w sezonie jagodowym przygotuj racuszki z jagodami. Pyszne, lekkie i szybkie placuszki jagodowe ucieszą każde podniebienie! Sprawdź, jak zrobić racuszki z jagodami - na śniadanie lub na deser.
Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodem
Bułeczki z jagodami
Razowe jagodzianki
SKŁADNIKI
- 125 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
- 150 ml chudego mleka
- 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 100 g czarnych jagód
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 200 g serka śmietankowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszaj. W środku zrób zagłębienie, wlej roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Wszystko utrzyj na jednolite ciasto, dodając mleko.
- W piekarniku rozgrzej duży, płaski talerz, a następnie wyłącz piekarnik. Talerz wyłóż czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple.
- Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie i posmaruj ją łyżeczką oleju.
- Aby racuszki były ładne i okrągłe, ciasto nalewaj na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków możesz smażyć 4 - 6 jednocześnie, zachowaj między nimi tyle wolnego miejsca, by można je było bez trudu przewrócić.
- Smaż 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złoty kolor.
- Szerokim nożem lub łopatką przewracaj je na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty. Usmażone przełóż na rozgrzany talerz i okryj ściereczką, by nie wystygły podczas smażenia następnych.
- W miseczce wymieszaj jagody i miód. Racuszki podawaj na gorąco z jagodowo-miodową masą i serkiem śmietankowym.