Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków

2021-03-29
Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków
Autor: Anna Szubińska Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków to pomysł na niemarnowanie jedzenia.
łatwy
30 min
4

Pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków to przepis Jagny Niedzielskiej pochodzący z warsztatów "zero waste" zorganizowanych przez Salony Agata. Jak sama autorka zachęca, przepis jest inspiracją do własnych pomysłów. Korzystajcie i eksperymentujecie, żeby było smacznie i bez marnowania jedzenia.

 

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wczorajszych ziemniaków z obiadu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól i piperz
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 bakłażan
  • 50 g twardego sera w kawałku
  •  
  • Sos:
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki siekanej zieleniny
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajami i mąką i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
  • Uformuj cienki spód do pizzy i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do rozgrzanego do 220 st.C piekarnika i piecz 15 min.
  • Cebulę i bakłażana pokrój w krążki, posmaruj oliwą i zrumień na patelni.
  • Zieleninę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, dodaj oliwę, ocet i miód. Dopraw solą i pieprzem.
  • Upieczony spód pizzy posmaruj passatą, ułóż na nim ciepłe warzywa, posyp startym serem i polej sosem. W razie potrzeby podgrzej w piekarniku.