Pizza Chicago: jak zrobić deep dish pizza

Pizza Chicago: jak zrobić deep dish pizza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wysokie ścianki pizzy Chicago kryją podwójną ilość smakowitych dodatków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza w stylu chicagowskim pieczona jest w piekarniku w głębokim naczyniu (ang. deep dish). Na grubym drożdżowym cieście układa się składniki w odwrotnej kolejności i w dużo większych ilościach. Najpierw na dnie ciasta ląduje dużo sera mozzarella, na nim pozostałe dodatki: grzyby, mięso, kiełbasa, warzywa, a wszystko to przykrywa się sosem pomidorowym.

Składniki

  • 1 porcja ciasta przygotowanego wg przepisu na pizzę

  • 500 g pomidorów pelati

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 150 g sera mozzarella w plastrach

  • 150 g tartego sera mozzarella

  • 1 czubata łyżka parmezanu

  • 3-5 pieczarek

  • 4-6 plastrów gotowanej szynki

  • 6-8 czarnych oliwek

  • 2 mięsiste pomidory lub 150 g pomidorków koktajlowych

  • oraz tortownica lub okrągła forma do ciasta o wysokich ściankach

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porcję ciasta rozwałkować i wylepić nim posmarowaną olejem tortownicę tak, aby powstały wysokie ścianki.

  • Przygotować sos: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju.

  • Do cebuli dodać pomidory, przyprawić oregano i bazylią, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze 10 minut.

  • Pieczarki i oliwki pokroić na plasterki, szynkę na kawałki, pomidory na dość grube plastry. Jeśli używacie pomidorków koktajlowych to przekroić każdy na pół.

  • Na dnie ciasta położyć mozzarellę pokrojoną na plastry. 

  • Na serze ułożyć pieczarki, szynkę i oliwki. Posypać tartym serem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów.

  • Całość zalać sosem pomidorowym.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C z włączonym grzaniem góra-dół i piec 25 minut na dolnej półce. 

  • Gotową pizzę posypać parmezanem i podawać od razu, póki ser jest półpłynny. 

Pizzę z głębokiego naczynia po raz pierwszy przygotował w latach 40. XX w. Ike Sewell, właściciel i założyciel, znajdującej się przy skrzyżowaniu Ohio Street i Wabash Avenue, Pizzeria Uno. Pizza w tym stylu szybko zyskała swoich zagorzałych wielbicieli i dziś serwowana jest nie tylko w mieście swoich narodzin, ale także na całym świecie, jako pizza w stylu Chicago.

Ocena: 0