Lekka, domowa pizza z brokułami i kalafiorem

2021-03-29
Lekka, domowa pizza z brokułami i kalafiorem
Autor: Shutterstock Ta pizza to świetny pomysł na codzienną porcję warzyw.
łatwy
30 min
4

Szybka pizza na przekąskę, obiad lub ciepłą kolację. Lekka bo bez żółtego sera i ciężkich kiełbas, za to upstrzona warzywnymi różyczkami i kawałkami lekkiej mozzarelli.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 kulka mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże pokruszyć i rozpuścić w wodzie. Z mąki utworzyć na stolnicy kopczyk z głębieniem. Wlać drożdże i olej, posolić, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Warzywa podzielić na małe różyczki i zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na cieście ułożyć plastry sera i różyczki brokułów i kalafiora.
  • Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.