Historia pizzy - kto ją wymyślił, kto robi najlepszą pizzę i inne ciekawostki

Historia pizzy - kto ją wymyślił, kto robi najlepszą pizzę i inne ciekawostki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pizza to wynalazek Greków, a nie Włochów. Jednak to ci ostatni doprowadzili sztukę jej pieczenia do perfekcji.

Historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji. Dopiero póżniej pieczony placek z ziołami przywłaszczyli sobie Rzymianie i nadali mu odpowiednia nazwę. A na końcu wędrówki pizzy byli Amerykanie, którzy to stworzyli swoją wersję "na bogato".

Pizza swoje początki ma w starożytnej Grecji. Wówczas mieszkańcy tego państwa raczyli się płaskimi chlebami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i posypanymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Ten placek zrobił furorę wśród Rzymian, którzy po podbiciu Grecji  fascynowali się nie tylko grecką kulturą, religią, sztuką i nauką, ale też helleńskimi kulinariami. Przenieśli sztukę wypiekania płaskich placków (wtedy raczej przygotowywanych na naturalnym zakwasie, a nie na drożdżach - jak ma to miejsce dzisiaj) do siebie i nazwali focaccią.

 

W XVII wieku, kiedy to do Europy sprowadzono pomidory, to warzywa te natychmiast pojawiły się na chrupiącym cieście. Najchętniej raczyli się nimi mieszkańcy Neapolu. Kiedy to w 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem, to nadworny piekarz przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Tak powstała najprostsza pizza nazwana Margherita - od imienia królowej. Nakładanie na przaśny placek rozmaitych dodatków stało się faktem - jednak warto zauważyć, że Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników. Kiedyś wynikało to z biedy - na pizzy lądowało mniej składników, bo ich po prostu brakowało. Dziś Włosi  uważają, że tradycja jest w tym wypadku słuszna i nie kładą na pizzy wszystkiego co lodówka dała.

 

O wiele później w pizzy zakochali się Amerykanie. Ale oni stworzyli swoją wersję placka „na bogato” - na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.

Ocena: 3,5