Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis
2023-12-12
łatwy
35 min
4
Dieta wegetariańska
Pierożki z kapustą i grzybami inaczej - bo zamiast klasycznych grzybów suszonych dodajemy do nich grzyby świeże - podsmażone z cebulką na patelni. Pyszna propozycja na sezon grzybowy albo - na wigilijny stół, bo do przygotowania tych pierożków z powodzeniem można użyć grzybów mrożonych.
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierożki
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- cukier
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 30o g grzybów świeżych
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozkrusz drożdże, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdżowy rozczyn i 1/2 szklanki ciepłej wody. Starannie wyrób ciasto (powinno być sprężyste). Przykryj je ściereczką i pozostaw na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
- Grzyby wyczyść, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, sól i pieprz, podduś i odparuj z nich nadmiar wody.
- Kapustę ugotuj, odciśnij nadmiar wody. Połącz składniki farszu, całość dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż farsz i dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzuć na rozgrzany olej na patelni i smaż z obu stron na rumiano.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi:
Pierogi z kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?