Piernik z korzennym aromatem: przepis na klasyczny świąteczny wypiek
2021-03-29
średni
90 min
4
Piernika pachnącego miodem i przyprawami korzennymi wcale nie jest tak trudno wykonać, jak mogłoby się wydawać. Trzeba uzbroić się jedynie w cierpliwość i klika niezbędnych składników. Podajemy przepis na tradycyjny piernik korzenny.
Polecamy również inne, ciekawe przepisy na świąteczne pierniki: Piernik staropolski, Piernik z bakaliami oraz Piernik w czekoladzie.
Sprawdź również >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto
SKŁADNIKI
- cukier
- miód
- mąka
- jajko
- przyprawa do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- mleko 3,2 proc.
- soda oczyszczona
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, cukier i miód podgrzej w rondelku, doprowadź prawie do wrzenia. Ostudź.
- Do ostudzonej masy dodaj jajka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, szczyptę soli i przyprawę do piernika.
- Ciasto starannie ręcznie wyrób i przełóż do garnka (kamionkowego lub emaliowego). Przykryj ściereczką i odstaw na 3 tygodnie.
- Ciasto upiecz na 3 dni przed świętami.
- Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na płaty o grubości ok 0,5 cm.
- Upiecz blaty ciasta w temperaturze 180 st. C przez 20 minut. Ciasto ostudź.
- Schłodzone blaty ciasta przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 3 dni. 5. Wierzch piernika polej lukrem, wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.