Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający
2024-11-12
łatwy
90 min
4
Dieta wegetariańska
Dojrzewający piernik staropolski, przełożony powidłami, przygotowany według tradycyjnej receptury powinien być pulchny, słodki i aromatyczny, o miodowo-korzennym zapachu. Warto wypróbować sprawdzony przepis z długo dojrzewającego ciasta, przekazywany przez pokolenia. Choć przygotowanie wymaga czasu, jest proste, a efekt przerośnie oczekiwania.
- Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, więc warto potrzymać je w zimnie przed rozwałkowaniem. W ten sposób stężeje i dość łatwo będzie można je rozwałkować (trzeba podsypywać mąką).
- Jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki, nie będzie tragedii.
- Warto przygotować minimum dwie porcje, inaczej piernik nie doczeka świąt.
- Ciasto na ten piernik powinno leżakować ok. 6 tygodni, więc warto je przygotować już na początku listopada. Jeśli jednak zdarzy się wam przeoczyć ten termin, piernik uda się również przy krótszym dojrzewaniu ciasta, jednak powinno ono trwać co najmniej 2 tygodnie.
- Również piernik, po upieczeniu i przełożeniu gorącymi domowymi powidłami, powinien postać ok. tydzień, by zmiękł i nabrał jeszcze lepszego smaku.
- Piernik bardzo długo zachowa swoją świeżość, jeśli zawinie się go w papier lub ściereczkę, nie pozwalając mu obeschnąć.
- Niewykorzystane ciasto można długo przechowywać, niektórzy zachowują je aż do Wielkanocy! Oczywiście - w lodówce, w czystym zamykanym pojemniku.
SKŁADNIKI
- 500 g miodu pszczelego
- 2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 posiekane figi
- 2 łyżeczki siekanych migdałów
- powidła śliwkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód, masło, cukier wrzuć do rondla. Rozpuść na wolnym ogniu.
- Masę przestudź. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, przyprawy korzenne, jajka i sodę rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka. Dokładnie wyrób ciasto.
- Dodaj do masy bakalie. Połącz wszystkie składniki.
- Ciasto zawiń starannie ściereczką i umieść w chłodnym miejscu. Najkrócej – na kilka dni, najdłużej – na miesiąc. W tym czasie ciasto będzie dojrzewać i gęstnieć.
- Dojrzałe ciasto piernikowe podziel na dwie, trzy części. Każdą rozwałkuj, ułóż na natłuszczonej prostokątnej lub kwadratowej blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Piernik piecz przez 50-60 minut. Pod koniec obserwuj go częściej, by się nie przypalił.
- Gdy placki ostygną, przełóż je lekko ogrzanymi powidłami śliwkowymi. Na wierzchu dociśnij piernik drewnianą deską, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. W tym czasie warstwy piernika się skleją, powidła zwilżą nieco ciasto.
- Gotowy piernik możesz ozdobić rozpuszczoną polewą czekoladową, płatkami migdałów lub połówkami obranych orzechów włoskich.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.