Do ciasta dodaję tylko czarne. Ten przepis na ciasto porzeczkowe zawsze się udaje

Dieta wegetariańska
Co najlepiej zrobić z czarnej porzeczki? Te pyszne i pełne zdrowia owoce idealnie sprawdzają się w domowych przetworach. Stanowią także wyśmienity dodatek do domowego ciasta. Słodki wypiek z dodatkiem czarnych porzeczek ma obłędny smak, a co najważniejsze jest prosty i szybki. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na domowe ciasto z czarnymi porzeczkami, w którym można się zakochać.
Jakie ciasto można zrobić z czarną porzeczką?
Wśród wielu receptur na pyszne i aromatyczne domowe ciasta z dodatkiem czarnej porzeczki, ten przepis zasługuje na szczególne wyróżnienie. Upieczone według niego ciasto z tymi pysznymi i zdrowymi owocami w czarnym kolorze ma wyborny smak, jest łatwe i szybkie. Robi się je z kilku podstawowych produktów, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Czarne porzeczki, które stanowią idealny dodatek do tego słodkiego wypieku, można kupić na bazarach. Właśnie teraz jest szczyt sezonu, więc warto z niego skorzystać i chociaż raz upiec to pyszne domowe ciasto z czarnymi porzeczkami.
Jak zrobić ciasto z czarnymi porzeczkami?
Przepis na przepyszne ciasto z dodatkiem czarnej porzeczki nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje niecały kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik. W sumie należy zarezerwować sobie około godziny wolnego czasu. Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie. Jeżeli lubicie piec domowe ciasta, większość z nich na pewno macie w kuchennych szafkach.
Jak więc piecze się pyszne i aromatyczne ciasto wzbogacone czarnymi porzeczkami? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Ciasto z owocami zawsze się udaje, smakuje wszystkim i znika do ostatniego okruszka.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utracie jajek z cukrem i cukrem z wanilią
- 3. krok – wymieszanie masy jajecznej z mlekiem, masłem i suchymi składnikami
- 4. krok – połączenie ciasta z czarnymi porzeczkami
- 5. krok – przelanie ciasta z czarnymi porzeczkami do formy i upieczenie w piekarniku
Jak przygotować porzeczki do ciasta?
W tym prostym przepisie domowe ciasto wzbogaca się czarną porzeczką. Zanim owoce trafią do surowego ciasta, należy je odpowiednio przygotować. Jest to zadanie proste, dzięki któremu wypiek uda się i będzie smakował obłędnie.
- Delikatnie zerwać porzeczki z krzaczków. Można to zrobić ręcznie lub użyć widelca, aby delikatnie zsunąć owoce.
- Porzeczki umieścić w durszlaku i dokładnie opłukać je pod bieżącą zimną wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
- Rozłożyć porzeczki na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 200 g czarnych porzeczek
- 180 g cukru
- 150 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki zerwać z krzaczków. Umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasny puch.
- Wlać mleko i roztopione masło. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż się połączą.
- Dodać około 2/3 porzeczek i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pozostałe porzeczki, lekko wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.