Do ciasta czekoladowego dolewam trochę tego napoju. Jest pyszne, wilgotne i puszyste
To ciasto czekoladowe zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jest pyszne, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Swój obłędny smak zawdzięcza sekretnemu składnikowi. Ciasto czekoladowe przygotowane według tego przepisu jest tak dobre dzięki dodatkowi coli. To właśnie ten napój sprawia, że smakuje wybornie. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienite domowe ciasto czekoladowe z colą.
i
Dieta wegetariańska
Czy colę można dodać do ciasta?
Mało kto wie, że napoje gazowane typu cola to świetny składnik domowych ciasta. Ten zaskakujący dodatek sprawia, że ciasto czekoladowe ma przyjemną konsystencję i smakuje przepysznie.
Co więc daje dodanie coli do ciasta?
- Wilgotność – dzięki coli ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wysycha, jest delikatne i miękkie.
- Smak – cola wzbogaca smak ciasta, nadając mu głębi i charakterystycznej nuty. W połączeniu z czekoladą, cola podkreśla jej smak i tworzy złożoną kompozycję.
- Puszystość – gazowany napój typu cola lekko spulchnia ciasto, nadając mu puszystości i delikatności.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z colą?
Przepis na pełne czekoladowego smaku domowe ciasto z dodatkiem coli nie jest skomplikowany. To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszne ciasto z czekoladą, jaki można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest błyskawiczne i zajmuje tylko 10 minut. Resztę pracy wykona piekarnik, w którym ciasto powinno spędzić około 45 minut. Czy ciasto czekoladowe z colą jest upieczone, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka.
Jak więc zrobić wyborne ciasto czekoladowe z colą? Piekąc je według tego przepisu, nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem ten słodki wypiek zawsze się udaje i smakuje każdemu.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – przelanie ciasta czekoladowego z colą do formy i upieczenie w piekarniku
- 5. krok – przygotowanie polewy czekoladowej i udekorowanie nią ciasta z colą
Jak podawać ciasto czekoladowe z colą?
Przepis na to wyśmienite domowe ciasto o smaku czekolady z dodatkiem coli zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie łatwe, można je piec przez cały rok nawet w ostatniej chwili. Sprawdzi się na każdą okazję. Można serwować je na różne święta i rodzinne uroczystości. Pasuje na imieniny i zastąpi tort urodzinowy. Tak naprawdę ciasto czekoladowe z colą jest uniwersalne i smakuje nawet bez żadnej okazji.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 250 g roztopionego masła
- 200 g cukru
- 200 ml napoju typu cola
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
polewa czekoladowa:- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka. Przelać roztopione masło, mleko i colę. Wymieszać do połączenia składników.
- Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać, tak aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać śmietankę i mieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładka polewa.
- Ciasto udekorować polewą i odstawić, aby zastygła.
- Podawać na deser na różne okazje.