Do ciasta czekoladowego dolewam trochę tego napoju. Jest pyszne, wilgotne i puszyste

szybkie ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Szybki przepis na ciasto czekoladowe bez miksera, wyrabiania i czekania warto wypróbować.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

To ciasto czekoladowe zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jest pyszne, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Swój obłędny smak zawdzięcza sekretnemu składnikowi. Ciasto czekoladowe przygotowane według tego przepisu jest tak dobre dzięki dodatkowi coli. To właśnie ten napój sprawia, że smakuje wybornie. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienite domowe ciasto czekoladowe z colą.

Czy colę można dodać do ciasta?

Mało kto wie, że napoje gazowane typu cola to świetny składnik domowych ciasta. Ten zaskakujący dodatek sprawia, że ciasto czekoladowe ma przyjemną konsystencję i smakuje przepysznie.

Co więc daje dodanie coli do ciasta?

  • Wilgotność – dzięki coli ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wysycha, jest delikatne i miękkie.
  • Smak – cola wzbogaca smak ciasta, nadając mu głębi i charakterystycznej nuty. W połączeniu z czekoladą, cola podkreśla jej smak i tworzy złożoną kompozycję.
  • Puszystość – gazowany napój typu cola lekko spulchnia ciasto, nadając mu puszystości i delikatności.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z colą?

Przepis na pełne czekoladowego smaku domowe ciasto z dodatkiem coli nie jest skomplikowany. To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszne ciasto z czekoladą, jaki można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest błyskawiczne i zajmuje tylko 10 minut. Resztę pracy wykona piekarnik, w którym ciasto powinno spędzić około 45 minut. Czy ciasto czekoladowe z colą jest upieczone, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka.

Jak więc zrobić wyborne ciasto czekoladowe z colą? Piekąc je według tego przepisu, nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem ten słodki wypiek zawsze się udaje i smakuje każdemu.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
  • 4. krok – przelanie ciasta czekoladowego z colą do formy i upieczenie w piekarniku
  • 5. krok – przygotowanie polewy czekoladowej i udekorowanie nią ciasta z colą

Jak podawać ciasto czekoladowe z colą?

Przepis na to wyśmienite domowe ciasto o smaku czekolady z dodatkiem coli zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie łatwe, można je piec przez cały rok nawet w ostatniej chwili. Sprawdzi się na każdą okazję. Można serwować je na różne święta i rodzinne uroczystości. Pasuje na imieniny i zastąpi tort urodzinowy. Tak naprawdę ciasto czekoladowe z colą jest uniwersalne i smakuje nawet bez żadnej okazji.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g roztopionego masła
  • 200 g cukru
  • 200 ml napoju typu cola
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka. Przelać roztopione masło, mleko i colę. Wymieszać do połączenia składników.
  • Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać, tak aby powstało jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać śmietankę i mieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładka polewa.
  • Ciasto udekorować polewą i odstawić, aby zastygła.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej