Do ciasta czekoladowego dolewam trochę tego napoju. Jest pyszne, wilgotne i puszyste

Dieta wegetariańska
To ciasto czekoladowe zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jest pyszne, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Swój obłędny smak zawdzięcza sekretnemu składnikowi. Ciasto czekoladowe przygotowane według tego przepisu jest tak dobre dzięki dodatkowi coli. To właśnie ten napój sprawia, że smakuje wybornie. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienite domowe ciasto czekoladowe z colą.
Czy colę można dodać do ciasta?
Mało kto wie, że napoje gazowane typu cola to świetny składnik domowych ciasta. Ten zaskakujący dodatek sprawia, że ciasto czekoladowe ma przyjemną konsystencję i smakuje przepysznie.
Co więc daje dodanie coli do ciasta?
- Wilgotność – dzięki coli ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wysycha, jest delikatne i miękkie.
- Smak – cola wzbogaca smak ciasta, nadając mu głębi i charakterystycznej nuty. W połączeniu z czekoladą, cola podkreśla jej smak i tworzy złożoną kompozycję.
- Puszystość – gazowany napój typu cola lekko spulchnia ciasto, nadając mu puszystości i delikatności.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z colą?
Przepis na pełne czekoladowego smaku domowe ciasto z dodatkiem coli nie jest skomplikowany. To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszne ciasto z czekoladą, jaki można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest błyskawiczne i zajmuje tylko 10 minut. Resztę pracy wykona piekarnik, w którym ciasto powinno spędzić około 45 minut. Czy ciasto czekoladowe z colą jest upieczone, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka.
Jak więc zrobić wyborne ciasto czekoladowe z colą? Piekąc je według tego przepisu, nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem ten słodki wypiek zawsze się udaje i smakuje każdemu.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – przelanie ciasta czekoladowego z colą do formy i upieczenie w piekarniku
- 5. krok – przygotowanie polewy czekoladowej i udekorowanie nią ciasta z colą
Jak podawać ciasto czekoladowe z colą?
Przepis na to wyśmienite domowe ciasto o smaku czekolady z dodatkiem coli zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie łatwe, można je piec przez cały rok nawet w ostatniej chwili. Sprawdzi się na każdą okazję. Można serwować je na różne święta i rodzinne uroczystości. Pasuje na imieniny i zastąpi tort urodzinowy. Tak naprawdę ciasto czekoladowe z colą jest uniwersalne i smakuje nawet bez żadnej okazji.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 250 g roztopionego masła
- 200 g cukru
- 200 ml napoju typu cola
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
polewa czekoladowa:- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka. Przelać roztopione masło, mleko i colę. Wymieszać do połączenia składników.
- Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać, tak aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać śmietankę i mieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładka polewa.
- Ciasto udekorować polewą i odstawić, aby zastygła.
- Podawać na deser na różne okazje.