Ten przepis na ciasto czekoladowe z malinami jest w mojej rodzinie od lat. Zawsze się udaje

ciasto czekoladowe z malinami
Autor: Shutterstock Rozkoszne ciasto czekoladowe oczaruje każdego. Dzięki tym owocom jest przepyszne i efektowne.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Pyszne ciasto czekoladowe, błyszcząca polewa i słodkie maliny to idealna kompozycja smaków. Ten słodki wypiek to propozycja na wyborny deser na każdą okazję. Prezentuje się zjawiskowo i smakuje lepiej niż z drogiej cukierni. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze ciasto czekoladowe z malinami, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Czy można dodać maliny do ciasta czekoladowego?

Jeżeli zastanawiacie się, jakie owoce najlepiej pasują do ciasta czekoladowego, rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym prostym przepisie. Do ciasta czekoladowego idealnie pasują maliny. To udane i harmonijne połączenie, które podbije niejedno podniebienie. Gorzka czekolada ma intensywny i bogaty smak. Maliny wprowadzają orzeźwiającą kwasowość, która doskonale równoważy słodycz i głębię czekolady. Ten kontrast sprawia, że ciasto czekoladowe staje się bardziej interesujące i smakuje wybornie.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami?

Przepis na pełne smaku i aromatu ciasto czekoladowe wzbogacone malinami i aksamitną polewą jest nie tylko łatwy. To szybka receptura na deser, który smakuje lepiej niż z cukierni. Ciasto jest puszyste i mocno czekoladowe, a błyszcząca polewa i słodkie maliny stanowią jego idealne uzupełnienie. Aby upiec w domu to wyśmienite ciasto czekoladowe z dodatkiem malin, wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Sezon na maliny jeszcze trwa, dlatego warto skorzystać z tego prostego przepisu.

Jak więc upiec pyszne i obłędnie czekoladowe ciasto z malinami w domu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Uda się już za pierwszym razem. Prezentuje się apetycznie i zaskakuje wyjątkowym smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta czekoladowego
  • 2. krok – upieczenie ciasta czekoladowego w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
  • 4. krok – udekorowanie ciasta czekoladowego polewą i malinami
  • 5. krok – schłodzenie ciasta czekoladowego z malinami w lodówce

Jak podawać ciasto czekoladowe z malinami?

Pełne smaku ciasto czekoladowe udekorowane polewą i malinami to uniwersalny słodki wypiek. Sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych malin, więc jest to doskonałe ciasto na lato. Można podawać je na deser po rodzinnym obiedzie. Pasuje na imieniny i zastąpi tort urodzinowy. Ciasto czekoladowe z malinami jest tak dobre, że nawet bez okazji smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki dżemu malinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła

  • Dodatkowo:
  • 300 g świeżych malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać cukier i wymieszać.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski wbić jajka. Wlać jogurt i olej. Dodać dżem malinowy i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników dodać masę czekoladową. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka. Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku 10 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto czekoladowe stygnie, przygotować polewę czekoladową. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką oraz masłem.
  • Ciasto skropić polewą czekoladową i udekorować malinami. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać na deser na różne okazje.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej