Mieszam łyżką, przelewam do formy i piekę. To ciasto ze śliwkami zachwyca do pierwszego kęsa

Dieta wegetariańska
Piękne dorodne śliwki to hit drugiej połowy lata. Oprócz znakomitych domowych przetworów można wyczarować z nich obłędnie słodkie wypieki. Ciasto ze śliwkami mieszane łyżką to prosty sposób na wykorzystanie tych smacznych letnich owoców. Przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe zachwycają. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na domowe ciasto ze śliwkami łyżką mieszane.
Z czego zrobić ciasto ze śliwkami mieszane łyżką?
Aby upiec w domowych warunkach to obłędne ciasto mieszane łyżką, należy zaopatrzyć się proste produkty. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Jeżeli lubicie piec ciasta w domu, na pewno część składników macie w kuchennych szafkach. Sezon na śliwki jeszcze potrwa, więc warto z niego korzystać i chociaż raz skusić się na to wyborne ciasto.
Jakie więc składniki są niezbędne, aby przygotować domowe ciasto łyżką mieszane? Lista produktów nie jest długa i znalazły się na niej podstawowe artykuły spożywcze. Do ciasta potrzebne są więc:
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kakao
- składniki mokre – jajka, mleko, olej, powidła śliwkowe
- dodatki – świeże śliwki
Jak zrobić ciasto ze śliwkami łyżką mieszane?
Przepis na puszyste domowe ciasto śliwkowe, które przygotowuje się za pomocą łyżki, nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. To jeden z najłatwiejszych przepisów na idealnie słodkie ciasto z sezonowymi owocami, które upiecze każdy. Z tym przepisem zawsze się udaje i nawet mikser nie jest potrzebny.
Jak więc zrobić doskonałe pod każdym względem ciasto wzbogacone śliwkami, które miesza się łyżką? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego. Nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w domowym pieczeniu ciast, zrobią je na medal już za pierwszym razem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu śliwek
- 5. krok – upieczenia ciasta ze śliwkami w piekarniku
Jak podawać ciasto ze śliwkami łyżką mieszane?
Pełne smaku i aromatu ciasto z dodatkiem słodkich śliwek to idealny wypiek na letnie popołudnie. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, można je upiec nawet w ostatniej chwili, zanim przyjdą goście. Sprawdzi się jako deser po rodzinnym obiedzie. Świetnie smakuje z kawą i herbatą. Przed podaniem ciasto ze śliwkami mieszane łyżką można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Nutę świeżości dodadzą listki świeżej mięty.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 180 g cukru
- 150 g śliwek
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka i dodać powidła śliwkowe. Wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek pozbawione pestek, lekko wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na rożne okazje.