Mieszam łyżką, przelewam do formy i piekę. To ciasto ze śliwkami zachwyca do pierwszego kęsa

ciasto ze śliwkami mieszane łyżką
Autor: Shutterstock To najlepszy przepis na domowe ciasto z tymi owocami. Wystarczy kilka składników i łyżka.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Piękne dorodne śliwki to hit drugiej połowy lata. Oprócz znakomitych domowych przetworów można wyczarować z nich obłędnie słodkie wypieki. Ciasto ze śliwkami mieszane łyżką to prosty sposób na wykorzystanie tych smacznych letnich owoców. Przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe zachwycają. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na domowe ciasto ze śliwkami łyżką mieszane.

Z czego zrobić ciasto ze śliwkami mieszane łyżką?

Aby upiec w domowych warunkach to obłędne ciasto mieszane łyżką, należy zaopatrzyć się proste produkty. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Jeżeli lubicie piec ciasta w domu, na pewno część składników macie w kuchennych szafkach. Sezon na śliwki jeszcze potrwa, więc warto z niego korzystać i chociaż raz skusić się na to wyborne ciasto.

Jakie więc składniki są niezbędne, aby przygotować domowe ciasto łyżką mieszane? Lista produktów nie jest długa i znalazły się na niej podstawowe artykuły spożywcze. Do ciasta potrzebne są więc:

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kakao
  • składniki mokre – jajka, mleko, olej, powidła śliwkowe
  • dodatki – świeże śliwki

Jak zrobić ciasto ze śliwkami łyżką mieszane?

Przepis na puszyste domowe ciasto śliwkowe, które przygotowuje się za pomocą łyżki, nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. To jeden z najłatwiejszych przepisów na idealnie słodkie ciasto z sezonowymi owocami, które upiecze każdy. Z tym przepisem zawsze się udaje i nawet mikser nie jest potrzebny.

Jak więc zrobić doskonałe pod każdym względem ciasto wzbogacone śliwkami, które miesza się łyżką? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego. Nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w domowym pieczeniu ciast, zrobią je na medal już za pierwszym razem.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu śliwek
  • 5. krok – upieczenia ciasta ze śliwkami w piekarniku

Jak podawać ciasto ze śliwkami łyżką mieszane?

Pełne smaku i aromatu ciasto z dodatkiem słodkich śliwek to idealny wypiek na letnie popołudnie. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, można je upiec nawet w ostatniej chwili, zanim przyjdą goście. Sprawdzi się jako deser po rodzinnym obiedzie. Świetnie smakuje z kawą i herbatą. Przed podaniem ciasto ze śliwkami mieszane łyżką można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Nutę świeżości dodadzą listki świeżej mięty.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 150 g śliwek
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka i dodać powidła śliwkowe. Wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek pozbawione pestek, lekko wciskając je w ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej