Piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto

Piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Jeśli masz dzieci, to koniecznie przygotuj z nimi pierniczki!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto na piernik staropolski, z którego pieczemy klasycznego piernika, a także robimy pierniczki do powieszenia na choince, należy nastawić najpóźniej na początku grudnia. Jak samemu przygotować przepyszny piernik?

Składniki

  • pół kilo miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 torebki przyprawy do piernika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, cukier i masło wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż masa się rozpuści. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie.

  • Do garnka z ostudzoną masą dodajemy mąkę pszenną i jajka, następnie sodę oczyszczoną (koniecznie rozpuszczoną w mleku, a także sól i przyprawę).

  • Ciasto wyrabiamy i przekładamy do naczynia (garnka z emalii albo kamionki), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (piwnica, balkon, lodówka), zostawiamy tam na minimum 2 tygodnie (maksymalnie 5-6 tygodni).

  • Po kilku tygodniach dzielimy ciasto na pół - z 1 części robimy pierniczki, z 2 cz. - piernik (który po upieczeniu przekroimy na pół i przełożymy powidłami. (Gotowy piernik można też polać polewą czekoladową.)

  • Pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 170 stopni. 

Piernik staropolski

Piernik staropolski to najlepszy piernik, jaki można zrobić - nie ma lepszego przepisu - przekonuje się o tym każdy, kto po niego sięgnie. Aby ciasto było udane warto przygotować je kilka tygodni przed świętami, a same pierniczki czy piernik piec dopiero na 4-5 dni przed Wigilią. Wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto idealnie dojrzeje.