Sprawdzony przepis na pszenne tortille

2021-03-29
Sprawdzony przepis na pszenne tortille
Autor: Shutterstock Tortille znakomicie nadają się do zawijania w nie nie tylko  meksykańskiego jedzenia. Można używać ich  zamiast naleśników.
łatwy
30 min
4

Tortille, czyli chrupiące placki z mąki pszennej (lub kukurydzianej), usmażone z obu stron na rozgrzanej metalowej płycie (patelni) bez dodatku tłuszczu są obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku i głównym składnikiem wielu narodowych potraw w Meksyku.

 

SKŁADNIKI

  • • 20 dag mąki pszennej
  • • łyżeczka soli
  • • ok. 1/3 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z solą, stopniowo dolewając wodę, zagnieć luźne ciasto. Podziel je na 8 części. Odstaw na 15 min., rozwałkuj na cienkie placki o średnicy ok. 15 cm.
  • Smaż na gorącej patelni, dociskając drewnianą łyżką.
  • Podawaj np. ze schłodzonym sosem meksykańskim (salsa mexicana) – gotowym lub domowym (1/2 kg pomidorów bez skóry zmiksuj z posiekaną cebulą i papryczką chilli, 2 łyżkami posiekanej natki kolendry, sokiem z 1 cytryny, przypraw solą i pieprzem).