Orkiszowe bułeczki z czarnuszką i kminkiem dla alergików

Orkiszowe bułeczki z czarnuszką i kminkiem dla alergików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Orkiszowe bułki są znakomitą alternatywą dla pieczywa z innych rodzajów pszenicy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Orkiszowe bułeczki to doskonała propozycja dla alergików, ale nie tylko. Nie zawierają mleka krowiego, ani pszenicy modyfikowanej. Partię bułek można podzielić na każdy dzień tygodnia i zamrozić. Po rozmrożeniu są naturalnie puszyste i świeże jeszcze przez kilka godzin.

Składniki

  • pół kg mąki orkiszowej (typ 700)

  • 7 g drożdży instant

  • szklanka przegotowanej wody

  • 250 ml mleka roślinnego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soli

  • łyżka cukru

  • kminek

  • czarnuszka

  • 1 jajo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko lekko podgrzej, zmieszaj z oliwą, cukrem i solą, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  • Kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową, wylej go na mąkę wymieszaną z drożdżami i zagniataj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.

  • Uformuj z niego kulę i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po co najmniej 60 minutach wyjmij ciasto, uformuj z niego 10 okrągłych bułeczek i odstaw na kolejne 30 minut, żeby wyrosły.

  • Po tym czasie posmaruj każdą z bułeczek rozmąconym jajkiem i posyp ziołami: czarnuszką lub kminkiem.

  • Bułeczki piecz około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 st. z włączoną funkcją termoobiegu.

Ocena: 5