Zając w śmietanie: jak przyrządzić mięso z zająca? [sprawdzony przepis]
2021-12-13
trudny
90 min
4
Niegdyś dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest rzadkością, ale ciągle warto „zapolować” na zająca. To pyszne mięso o niebanalnym smaku, a pieczeń z zająca w sosie śmietanowym zadowoli najwybredniejsze podniebienia. Podajemy sprawdzony przepis na zająca w śmietanie.
SKŁADNIKI
- comber i uda z jednej tuszki zająca
- 15 dag słoniny
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól
- marynata:
- 2 szklanki wody
- pół szklanki octu
- pokrojona w plastry cebula, pietruszka, kawałek selera
- liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego
- obrany i pokrojony w plasterki kawałek imbiru wielkości kciuka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty zagotować z wodą i octem, wystudzić.
- Tuszkę zająca wymoczyć w zimnej wodzie, usunąć żyłki i błony, umyć, ułożyć ciasno w kamiennym lub szklanym naczyniu, zalać marynatą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu.
- Mięso należy co jakiś czas obracać. Przed użyciem mięso opłukać.
- Lekko zmrożoną słoninę pokroić w słupki i naszpikować nią mięso. Osuszyć mięso ręcznikiem papierowym, natrzeć solą.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć zająca, na wierzch położyć kilka kawałków masła. Podlać paroma łyżkami marynaty.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż będzie prawie miękki (ok. 1 godz.), skrapiając co jakiś czas marynatą i sosem spod pieczeni. Później polewać już tylko samą kwaśną śmietaną.
- Po dopieczeniu mięsa do miękkości wyjąć z piekarnika i zostawić na kwadrans, żeby odpoczęło, podzielić na porcje.
- Sos, jeśli trzeba, zagęścić mąką i podgrzać w nim porcje zająca.
- Zająca w śmietanie podawać z makaronem albo kładzionymi kluskami. Idealnym dodatkiem do zająca w śmietanie są buraczki.
5 zasad, jak upiec mięso