Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki

2021-03-29
Matka i syn gotują
pieczone-przepiorki-idealne-na-swiateczny-obiad.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mięso pzepiórek jest bardzo smaczne i zdrowe
łatwy
45 min
4

Mięso przepiórki jest bardzo zdrowe i wykwintne. To doskonały pomysł na świąteczny obiad. Przepiórki można serwować na wiele sposobów. Wyśmienicie smakują zarówno z owocowymi, słodkawymi dodatkami, jak i doprawione na pikantnie. Tym razem prezentujemy jednak najbardziej znany, klasyczny wręcz przepis na przepiórki.

Zobacz przepis: Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis

Zobacz przepis: Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki
  • 10-15 dkg słoniny
  • 10 dkg masła lub 2 łyżki śmietany
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepiórki natrzeć solą. Słoninę pokroić w cienkie plastry i obłożyć nią mięso.
  • Aby słonina nie odpadła w czasie pieczenia, można mięso obwiązać nitką.
  • Ułożyć przepiórki w brytfannie i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  • W trakcie pieczenia podlewać ptaki śmietaną lub roztopionym masłem.
  • Podawać przekrojone na połówki, polane sosem z brytfanny.
Matka i syn gotują