Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mięso przepiórki jest bardzo zdrowe i wykwintne. To doskonały pomysł na świąteczny obiad. Przepiórki można serwować na wiele sposobów. Wyśmienicie smakują zarówno z owocowymi, słodkawymi dodatkami, jak i doprawione na pikantnie. Tym razem prezentujemy jednak najbardziej znany, klasyczny wręcz przepis na przepiórki.
Zobacz przepis: Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis
Zobacz przepis: Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- 10-15 dkg słoniny
- 10 dkg masła lub 2 łyżki śmietany
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórki natrzeć solą. Słoninę pokroić w cienkie plastry i obłożyć nią mięso.
- Aby słonina nie odpadła w czasie pieczenia, można mięso obwiązać nitką.
- Ułożyć przepiórki w brytfannie i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
- W trakcie pieczenia podlewać ptaki śmietaną lub roztopionym masłem.
- Podawać przekrojone na połówki, polane sosem z brytfanny.