Pieczone golonki z indyka: przepis na golonki indycze w miodzie
2021-12-13
łatwy
20 min
4
Pieczone golonki z indyka to soczyste mięso okryte chrupiącą skórką. Świetny pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Jak zrobić takie golonki? To proste z naszym przepisem na pieczone golonki indycze.
Pieczone golonki z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, które można upiec w tym samym czasie, oraz surówką z kiszonej kapusty
SKŁADNIKI
- 8 golonek z indyka, po dwie na osobę
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek płynnego miodu
- 6 łyżek sosu sojowego lub przyprawy do zup
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać składniki na marynatę: olej, miód, sos sojowy, granulowany czosnek i pieprz. Nie potrzeba już solić, ponieważ sos sojowy lub w jego zastępstwie przyprawa do zup są wystarczająco słone.
- Golonki ułożyć w naczyniu do zapiekania z pokrywką, polać marynatą, dokładnie obtoczyć golonki, przykryć i wstawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc do lodówki.
- Golonki wyjąć z lodówki, odczekać 30 minut, aby mięso ociepliło się do temperatury pokojowej.
- Golonki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 1,5 godziny pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny, często polewając golonki wytworzonym sosem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego