Karol Okrasa odświeża klasyczny kapuśniak. Odkryj jego nietypowy dodatek

Karol Okrasa odświeża klasyczny kapuśniak. Odkryj jego nietypowy dodatek
Autor: Shutterstock / Facebook @Karol Okrasa Karol Okrasa odświeża klasyczny kapuśniak. Odkryj jego nietypowy dodatek
łatwy
20 min
4

Karol Okrasa po raz kolejny udowadnia, że tradycyjne potrawy można wzbogacić o nietypowe smaki. Tym razem popularny kucharz zaskoczył fanów kapuśniakiem z dodatkiem kimchi. Ten koreański specjał nadaje zupie wyjątkowy aromat i oryginalny charakter, który podbije podniebienia twoich gości.

Karol Okrasa proponuje kapuśniak z kimchi – połączenie tradycji i egzotyki

Kimchi, czyli kiszona kapusta z dodatkiem chili, imbiru i czosnku, jest symbolem koreańskiej kuchni. Karol Okrasa wykorzystał jej wyrazisty smak, by nadać swojemu kapuśniakowi zupełnie nowego wymiaru. Połączenie polskiej kiszonej kapusty z kimchi oraz wędzonką tworzy harmonijną kompozycję smaków, idealną na zimowe dni.

Zobacz również pyszne przepisy Ewy Wachowicz:

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz. Skorzystaj z jej wskazówek i stwórz doskonały dodatek do zimowych dań

Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer

Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Sekrety przygotowania kapuśniaku z kimchi Karola Okrasy

Aby uzyskać pełnię smaku, kluczowe jest odpowiednie dobranie składników. Karol Okrasa podkreśla, że kiszona kapusta powinna być naturalna, a wędzonka dobrze zrumieniona. Dodatek kimchi wzbogaca zupę o lekką pikantność i subtelną kwasowość. To danie idealne na rodzinne obiady i spotkania w gronie przyjaciół.

Przepis na kapuśniak z kimchi według Karola Okrasy

SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 190 g kimchi
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie warzywnym przez 8–10 minut.
  • Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.
  • Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż krótko, a następnie posyp majerankiem i lekko przesmaż.
  • Do wywaru z ziemniakami dodaj kiszoną kapustę, wędzonkę z cebulą i czosnkiem.
  • Gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj sok z kapusty oraz kimchi.
  • Dopraw solą i gotuj jeszcze przez kilka minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej