Do schabu z jabłkiem i cebulą dodaję ten składnik. Pieczeń jest krucha i soczysta

pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą
Autor: Shutterstock Soczysta pieczeń ze schabu urzeka smakiem. To dzięki aromatycznej marynacie z tym składnikiem.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Krucha i soczysta pieczeń ze schabu wzbogacona jabłkiem i cebulą jest pyszna i aromatyczna. Za jej wyborny smak odpowiada marynata z dodatkiem jednego nieoczywistego składnika. To znakomita propozycja na wieprzowinę z okazji świąt Bożego Narodzenia. Zachwyci smakiem nawet najwybredniejszych członków rodziny. Poznajcie prosty i szybki przepis na pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą.

Jak zrobić marynatę do schabu, żeby był soczysty?

Pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą to danie, które zachwyci pod każdym względem. Prezentuje się efektownie i smakuje obłędnie. Schab jest kruchy i soczysty dzięki marynacie. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe. Wystarczy wymieszać składniki i natrzeć nimi schab.

Jak więc zrobić aromatyczną marynatę do pieczeni ze schabu? Marynatę przyrządza się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw, takich jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek i słodka papryka. Dodaje się także jeszcze jeden składnik. Doskonale podkręca smak pieczonego schabu i nadaje delikatnie słodkiego smaku. Tym dodatkiem jest dżem morelowy, który świetnie sprawdza się w potrawach mięsnych.

Jak zrobić soczystą pieczeń ze schabu?

Przepis na domową pieczeń ze schabu z dodatkiem kwaśnego jabłka i cebuli jest prosty. Aż trudno uwierzyć, że tę efektowną pieczeń można zrobić tak łatwo i szybko. Postępując według tego prostego przepisu, schab pieczony uda się już za pierwszym razem. Zachwyci wyglądem, oczaruje smakiem i soczystością.

Jak więc upiec soczystą pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą? Wybierając ten przepis, na pewno wszystko się uda, a schab zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do schabu
  • 2. krok – oszczenienie i pokrojenie schabu oraz natarcie mięsa marynatą
  • 3. krok – włożenie do mięsa plasterków jabłka i cebuli
  • 4. krok – upieczenie pieczeni ze schabu w piekarniku

Czy schab pieczemy pod przykryciem czy bez?

W tym przepisie pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą piecze się w piekarniku bez przykrycia. Mięso należy ułożyć w formie, obłożyć kawałkami słoniny i wstawić do piekarnika. Czy schab wkładamy do nagrzanego piekarnika? Tak, formę z pieczenią ze schabu należy wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około godziny. Pyszną pieczeń ze schabu można podawać na ciepło i po ostygnięciu.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 400 g słoniny
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dżem morelowy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Umyty i osuszony schab oczyścić błon. Pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, tak aby nie przekroić mięsa do końca.
  • Mięso natrzeć marynatą. W nacięcia włożyć pokrojone w plasterki jabłko i cebulę.
  • Schab przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Na wierzchu ułożyć kawałki słoniny, a obok pozostałe jabłko i cebulę.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej