Do schabu z jabłkiem i cebulą dodaję ten składnik. Pieczeń jest krucha i soczysta
Dieta bezglutenowa
Krucha i soczysta pieczeń ze schabu wzbogacona jabłkiem i cebulą jest pyszna i aromatyczna. Za jej wyborny smak odpowiada marynata z dodatkiem jednego nieoczywistego składnika. To znakomita propozycja na wieprzowinę z okazji świąt Bożego Narodzenia. Zachwyci smakiem nawet najwybredniejszych członków rodziny. Poznajcie prosty i szybki przepis na pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą.
Jak zrobić marynatę do schabu, żeby był soczysty?
Pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą to danie, które zachwyci pod każdym względem. Prezentuje się efektownie i smakuje obłędnie. Schab jest kruchy i soczysty dzięki marynacie. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe. Wystarczy wymieszać składniki i natrzeć nimi schab.
Jak więc zrobić aromatyczną marynatę do pieczeni ze schabu? Marynatę przyrządza się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw, takich jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek i słodka papryka. Dodaje się także jeszcze jeden składnik. Doskonale podkręca smak pieczonego schabu i nadaje delikatnie słodkiego smaku. Tym dodatkiem jest dżem morelowy, który świetnie sprawdza się w potrawach mięsnych.
Jak zrobić soczystą pieczeń ze schabu?
Przepis na domową pieczeń ze schabu z dodatkiem kwaśnego jabłka i cebuli jest prosty. Aż trudno uwierzyć, że tę efektowną pieczeń można zrobić tak łatwo i szybko. Postępując według tego prostego przepisu, schab pieczony uda się już za pierwszym razem. Zachwyci wyglądem, oczaruje smakiem i soczystością.
Jak więc upiec soczystą pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą? Wybierając ten przepis, na pewno wszystko się uda, a schab zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do schabu
- 2. krok – oszczenienie i pokrojenie schabu oraz natarcie mięsa marynatą
- 3. krok – włożenie do mięsa plasterków jabłka i cebuli
- 4. krok – upieczenie pieczeni ze schabu w piekarniku
Czy schab pieczemy pod przykryciem czy bez?
W tym przepisie pieczeń ze schabu z jabłkiem i cebulą piecze się w piekarniku bez przykrycia. Mięso należy ułożyć w formie, obłożyć kawałkami słoniny i wstawić do piekarnika. Czy schab wkładamy do nagrzanego piekarnika? Tak, formę z pieczenią ze schabu należy wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około godziny. Pyszną pieczeń ze schabu można podawać na ciepło i po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 400 g słoniny
- 1 kwaśne jabłko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dżem morelowy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Dokładnie wymieszać.
- Umyty i osuszony schab oczyścić błon. Pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, tak aby nie przekroić mięsa do końca.
- Mięso natrzeć marynatą. W nacięcia włożyć pokrojone w plasterki jabłko i cebulę.
- Schab przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Na wierzchu ułożyć kawałki słoniny, a obok pozostałe jabłko i cebulę.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.