Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Autor Zdjęcia: photos.com

Mięso perliczki jest smaczne i chude, dlatego wskazane jest dla osób walczących z nadwagą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Perliczka ma doskonałe mięso - zdrowe i o ciekawym smaku. Po latach zapomnienia perliczki pojawiają się coraz częściej w polskich supermarketach, w cenie ok. 20 zł za kilogram. Jak przyrządzić perliczkę? Podajemy przepis na pieczoną perliczkę.

Składniki

  • 1 perliczka
  • 25-35 dkg boczku wędzonego - 2/3 pokrojonego w cienkie plasterki (boczek lekko zamrozić, wtedy będzie można go bardzo cienko pokroić), resztę w słupki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej lub masło klarowane do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Perliczkę umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (uwaga na sól, boczek wędzony jest także słony). Pozostawić na noc w chłodzie.

  • Następnie perliczkę naszpikować boczkiem pokrojonym w słupki i owinąć plasterkami boczku, związać nitką.

  • Piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC - przez godzinę lub dłużej (zgodnie z regułą: godzina pieczenia na kilogram mięsa).

  • Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, by boczek i perliczka się zrumieniły.

tip dnia

Uwaga! Perliczka ma chude mięso, dlatego warto ją naszpikować słoniną lub boczkiem.

Przepisy z tej kategorii