Co zrobić z bażanta? Bażant pieczony z aromatycznymi przyprawami [przepis]

2021-03-29
Co zrobić z bażanta? Bażant pieczony z aromatycznymi przyprawami [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Mięso bażanta lubi towarzystwo aromatycznych przypraw - m.in. tymianku
łatwy
80 min
4

Mięso dzikiego ptactwa, np. bażantów, jest chudsze i bardziej wartościowe niż drobiowe. Warto więc przekonać się do bażanta, który niegdyś był ulubionym przysmakiem myśliwych szlachciców. Sprawdź, jak upiec bażanta z aromatycznymi przyprawami. Podajemy dobry przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 bażant
  • 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 4 marchewki pokrojone w pręciki
  • 2 gałązki selera pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki siekanej cebuli
  • 1/4 litra wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 2 łyżki tymianku
  • sól, pieprz świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bażanta natrzeć solą i pieprzem – od wewnątrz i na zewnątrz.
  • Rozpuścić 3 dag masła na patelni, dodać olej i zrumienić bażanta ze wszystkich stron.
  • Przenieść mięso do brytfanny, obłożyć marchewką, selerem, fasolką i cebulą.
  • Zalać białym winem, octem i dodać liście laurowe, goździki i tymianek. Na wierzch położyć plastry masła.
  • Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Serwować mięso razem z jarzynami.