Pasztet strasburski z wątróbek gęsich
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Wątróbki gęsie to prawdziwy rarytas. Można z nich zrobić na przykład pyszny pasztet strasburski - zapiekany pasztet z wątróbek gęsich, słoniny i grzybów. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto przepis!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia, Pasztet z wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbek gęsich.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg gęsich wątróbek
- 25 dag słoniny
- 10 dag pieczarek
- duża cebula
- szklanka mleka
- 3 łyżki rosołu
- 1 łyżeczka masła
- 1//2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki obrać z błon, namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle.
- Pieczarki, cebulę i połowę słoniny drobno pokroić w kostkę.
- Resztę słoniny pokroić w plastry, połowę położyć na dnie rondla, a na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę na wierzchu, podduszone pieczarki z cebulą. Wątróbki podlać rosołem i dusić na małym ogniu 45 minut.
- Wszystko zemleć w maszynce do mięsa dwa razy i przetrzeć przez sitko.
- Pasztet doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, dokładnie wymieszać.
- Małe foremki napełnić pasztetem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut.