Pasztet jajeczny z resztek

Pasztet jajeczny z resztek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet jajeczny to świetny sposób na zużycie końcówek wędlin, nadwyżek jedzenia i wyczyszczenie półek lodówki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.

Składniki

  • 1 duża cebula

  • 1 papryka

  • 1 mały brokuł lub kalafior

  • 2 łyżki zielonego groszku

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

  • 150-250 g gotowanej szynki peklowanej, kiełbasy lub mięsa z pieczeni

  • 2 bułki kajzerki lub pół chleba tostowego

  • 4 jajka

  • 100 ml śmietany 12%

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki pieprzu

  • sól do smaku

  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać warzywa i smażyć 3-5 minut.

  • Bułkę pokroić w dużą kostkę. Wędliny lub mięso pokroić drobno. 

  • Jajka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać śmietany i razem dobrze wymieszać. 

  • W misce wymieszać wszystkie składniki, zalać jajkami ze śmietaną i ponownie wymieszać.

  • Masę pasztetu jajecznego przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30-40 minut lub do ścięcia masy jajecznej.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3