Smalec z żurawiną: przepis na pyszne smarowidło do chleba
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smalec z żurawiną to pyszne smarowidło do chleba. Smalec wieprzowy najlepszy jest w chłodniejsze dni. Jesienią i zimą smalec dostarcza nam energii. Warto by z tą energią trafiło do naszego organizmu trochę zdrowych dodatków. Żurawina nie tylko jest zdrowa, ale także smaczna. A smalec z żurawiną to najpyszniejszy dodatek do pajdy chleba.
Polecamy przepisy na Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami oraz Najsmaczniejszy smalec z grzybami
SKŁADNIKI
- 30 dkg słoniny
- 20 dkg wędzonego lub parzonego boczku
- 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
- majeranek
- 1-2 ząbki czosnku
- ewentualnie sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Smalec kroimy w drobną kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę. Oddzielnie w maszynce mielimy boczek.
- Do garnka z grubym dnem wkładamy słoninę i na wolnym ogniu powoli topimy, aż do uzyskania jasno złotych skwarków.
- W między czasie kroimy (niezbyt drobno) suszoną żurawinę.
- Kiedy skwarki zrobią się zezłocą dodajemy przemielony boczek i smażymy jeszcze około 5 minut.
- Na koniec wrzucamy owoce (zostawiając jedna łyżkę), posiekany czosnek i rozkruszony w dłoniach majeranek. Czosnku i majeranku do tego smalcu nie daję zbyt dużo, aby nie zdominowały smaku.
- Jeżeli jest potrzeba to należy smalec dosolić, ale najczęściej nie ma takiej potrzeby. Słony boczek nadaje mu właściwy smak.
- Smalec przelewam do naczynia i kiedy lekko stężeje posypuję po wierzchu pozostałymi suszonymi owocami.
- Najlepiej smakuje na kromce dobrego, razowego chleba