Pasta z fasoli i grzybów do chleba: przepis na wegański pasztet
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pasta z fasoli i grzybów to dobre źródło wolno uwalniających się węglowodanów oraz białka. Ten rodzaj jarskiego pasztetu będzie smakowała i dzieciom, i dorosłym. Grzyby, tutaj pieczarki, zawierają oprócz białka, substancje białkowe odpowiedzialne za mięsny smak pasztetu. Wegański pasztet świetnie smakuje z chlebem na drugie śniadanie.
Polecamy także inne wegańskie przepisy na pasty do chleba: Pasta z fasoli z rozmarynem oraz Pasta z fasoli i buraków
SKŁADNIKI
- 2 puszki białej fasoli lub 300 g suchej fasoli, wcześniej namoczonej i ugotowanej
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 świeżych listków
- czarny pieprz
- sól
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki i cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pieczarki, cebulę i tymianek, smażyć do czasu aż odparuje cała woda z pieczarek.
- Fasolę przełożyć do malaksera, zmiksować. Dodać usmażone pieczarki i cebulę, ponownie zmiksować.
- Do masy dodać do smaku sól i czarny, świeżo zmielony pieprz. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie dokwasić sokiem z cytryny.
- Podawać z pieczywem.