Pascha wielkanocna z bakaliami
2022-03-28
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wypróbuj przepis na paschę wielkanocną z bakaliami, tradycyjny deser z twarogu, jaj i mleka. Pascha wielkanocna podawana jest na zimno, smakiem przypomina nieco sernik. Prawdziwa pascha wielkanocna powinna zawierać dużo rodzynek, migdałów, suszonych moreli i skórki pomarańczowej. Nie obejdzie się także bez świeżej wanilii.
SKŁADNIKI
- 1 l mleka tłustego
- 1 kubek śmietany kwaśnej lub zsiadłego mleka
- 3 jajka
- Laska wanilii
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlej mleko, dodaj mleko zsiadłe lub śmietanę, wbij jajka. Wymieszaj i zagotuj. Trzymaj na niewielkim ogniu do czasu, aż masa się zetnie i ser oddzieli się od serwatki.
- Durszlak wyłóż gazą albo czystą ściereczką, następnie przelej zawartość garnka. Troszkę serwatki zachowaj. Masę ściśnij dokładnie i zostaw, aż wystygnie.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wcześniej przygotowany twaróg i wymieszaj. Dodaj garść pokrojonych bakalii. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do durszlaka wyłożonego szmatką (namoczoną lekko w serwatce), uklep, zawiń i wstaw na noc do lodówki.
- Kolejnego dnia ostrożnie przełóż masę na talerz. Przed podaniem możesz udekorować bakaliami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe