Pascha wielkanocna z bakaliami – przepis, który musisz wypróbować, by osłodzić święta!

Pascha wielkanocna z bakaliami
Autor: Shutterstock.com Pascha wielkanocna z bakaliami
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wypróbuj przepis na paschę wielkanocną z bakaliami – klasyczny deser, który podbija świąteczny stół. Wykonany z twarogu, jaj i mleka, podawany na zimno, swoim smakiem przypomina lekki, aksamitny sernik. Prawdziwa pascha to eksplozja smaku, dzięki dodatkom – dużej porcji rodzynek, migdałów, suszonych moreli i aromatycznej skórki pomarańczowej, a wszystko to dopełnione świeżą wanilią. Ten tradycyjny deser osłodzi Twoje święta, wprowadzając nutę klasyki z domieszką nowoczesnej finezji.

Jakie bakalie najlepiej pasują do paschy wielkanocnej?

Pascha wielkanocna bez bakalii? To jak święta bez mazurka – niby można, ale po co! To właśnie bakalie nadają paschy charakteru, słodyczy i aromatycznego bogactwa. Ich dobór wcale nie jest przypadkowy – każdy składnik wnosi coś wyjątkowego.

  • Rodzynki to klasyka – słodkie, miękkie i lekko winne, doskonale komponują się z kremową masą twarogową. Można je wcześniej namoczyć w rumie lub herbacie, by zyskały jeszcze więcej aromatu.
  • Suszone morele dodają koloru i przyjemnej kwaskowatości, przełamując słodycz deseru. Pokrojone w kostkę, tworzą piękny kontrast w strukturze paschy.
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa to prawdziwa bomba zapachowa – wnosi cytrusową świeżość i nutkę świątecznego luksusu.
  • Migdały (w płatkach lub posiekane) wprowadzają subtelną chrupkość i delikatny orzechowy smak. Jeśli lubisz bardziej wyraziste akcenty, możesz dorzucić orzechy włoskie lub laskowe.
  • Świeża wanilia lub naturalny ekstrakt waniliowy to obowiązkowy dodatek – podbija smak i nadaje deserowi elegancji.

Wszystkie bakalie powinny być dobrej jakości – miękkie, świeże, bez gorzkiego posmaku. To właśnie one tworzą tę wyjątkową, bogatą teksturę paschy – deseru, który smakuje jak luksus zamknięty w tradycji.

Jak przygotować bakalie do paschy?

Ponieważ pascha nie jest pieczona, wszystkie dodatki – w tym bakalie – muszą być dokładnie przygotowane przed dodaniem do masy serowej. Przede wszystkim warto je wcześniej przebrać i delikatnie przepłukać, szczególnie jeśli kupujemy je luzem.

Rodzynki, suszone morele czy żurawinę najlepiej namoczyć na kilkanaście minut w ciepłej wodzie, mleku lub – dla intensywniejszego aromatu – w rumie czy likierze. Dzięki temu staną się miękkie i soczyste. Po namoczeniu należy je dobrze osuszyć na papierowym ręczniku, by nie rozwodniły masy.

Migdały warto podprażyć na suchej patelni – wydobędą wtedy pełnię swojego smaku i będą przyjemnie chrupiące.

Kandyzowaną skórkę pomarańczową dobrze jest drobno posiekać, żeby równomiernie rozprowadziła się w masie. Tak przygotowane bakalie zamienią paschę w prawdziwe arcydzieło pełne smaku!

SKŁADNIKI

  • 1 l mleka tłustego
  • 1 kubek śmietany kwaśnej lub zsiadłego mleka
  • 3 jajka
  • Laska wanilii
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • bakalie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlej mleko, dodaj mleko zsiadłe lub śmietanę, wbij jajka. Wymieszaj i zagotuj. Trzymaj na niewielkim ogniu do czasu, aż masa się zetnie i ser oddzieli się od serwatki.
  • Durszlak wyłóż gazą albo czystą ściereczką, następnie przelej zawartość garnka. Troszkę serwatki zachowaj. Masę ściśnij dokładnie i zostaw, aż wystygnie.
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wcześniej przygotowany twaróg i wymieszaj. Dodaj garść pokrojonych bakalii. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do durszlaka wyłożonego szmatką (namoczoną lekko w serwatce), uklep, zawiń i wstaw na noc do lodówki.
  • Kolejnego dnia ostrożnie przełóż masę na talerz. Przed podaniem możesz udekorować bakaliami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej