Pascha wielkanocna z bakaliami – przepis, który musisz wypróbować, by osłodzić święta!

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wypróbuj przepis na paschę wielkanocną z bakaliami – klasyczny deser, który podbija świąteczny stół. Wykonany z twarogu, jaj i mleka, podawany na zimno, swoim smakiem przypomina lekki, aksamitny sernik. Prawdziwa pascha to eksplozja smaku, dzięki dodatkom – dużej porcji rodzynek, migdałów, suszonych moreli i aromatycznej skórki pomarańczowej, a wszystko to dopełnione świeżą wanilią. Ten tradycyjny deser osłodzi Twoje święta, wprowadzając nutę klasyki z domieszką nowoczesnej finezji.
Jakie bakalie najlepiej pasują do paschy wielkanocnej?
Pascha wielkanocna bez bakalii? To jak święta bez mazurka – niby można, ale po co! To właśnie bakalie nadają paschy charakteru, słodyczy i aromatycznego bogactwa. Ich dobór wcale nie jest przypadkowy – każdy składnik wnosi coś wyjątkowego.
- Rodzynki to klasyka – słodkie, miękkie i lekko winne, doskonale komponują się z kremową masą twarogową. Można je wcześniej namoczyć w rumie lub herbacie, by zyskały jeszcze więcej aromatu.
- Suszone morele dodają koloru i przyjemnej kwaskowatości, przełamując słodycz deseru. Pokrojone w kostkę, tworzą piękny kontrast w strukturze paschy.
- Kandyzowana skórka pomarańczowa to prawdziwa bomba zapachowa – wnosi cytrusową świeżość i nutkę świątecznego luksusu.
- Migdały (w płatkach lub posiekane) wprowadzają subtelną chrupkość i delikatny orzechowy smak. Jeśli lubisz bardziej wyraziste akcenty, możesz dorzucić orzechy włoskie lub laskowe.
- Świeża wanilia lub naturalny ekstrakt waniliowy to obowiązkowy dodatek – podbija smak i nadaje deserowi elegancji.
Wszystkie bakalie powinny być dobrej jakości – miękkie, świeże, bez gorzkiego posmaku. To właśnie one tworzą tę wyjątkową, bogatą teksturę paschy – deseru, który smakuje jak luksus zamknięty w tradycji.
Jak przygotować bakalie do paschy?
Ponieważ pascha nie jest pieczona, wszystkie dodatki – w tym bakalie – muszą być dokładnie przygotowane przed dodaniem do masy serowej. Przede wszystkim warto je wcześniej przebrać i delikatnie przepłukać, szczególnie jeśli kupujemy je luzem.
Rodzynki, suszone morele czy żurawinę najlepiej namoczyć na kilkanaście minut w ciepłej wodzie, mleku lub – dla intensywniejszego aromatu – w rumie czy likierze. Dzięki temu staną się miękkie i soczyste. Po namoczeniu należy je dobrze osuszyć na papierowym ręczniku, by nie rozwodniły masy.
Migdały warto podprażyć na suchej patelni – wydobędą wtedy pełnię swojego smaku i będą przyjemnie chrupiące.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową dobrze jest drobno posiekać, żeby równomiernie rozprowadziła się w masie. Tak przygotowane bakalie zamienią paschę w prawdziwe arcydzieło pełne smaku!
SKŁADNIKI
- 1 l mleka tłustego
- 1 kubek śmietany kwaśnej lub zsiadłego mleka
- 3 jajka
- Laska wanilii
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlej mleko, dodaj mleko zsiadłe lub śmietanę, wbij jajka. Wymieszaj i zagotuj. Trzymaj na niewielkim ogniu do czasu, aż masa się zetnie i ser oddzieli się od serwatki.
- Durszlak wyłóż gazą albo czystą ściereczką, następnie przelej zawartość garnka. Troszkę serwatki zachowaj. Masę ściśnij dokładnie i zostaw, aż wystygnie.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wcześniej przygotowany twaróg i wymieszaj. Dodaj garść pokrojonych bakalii. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do durszlaka wyłożonego szmatką (namoczoną lekko w serwatce), uklep, zawiń i wstaw na noc do lodówki.
- Kolejnego dnia ostrożnie przełóż masę na talerz. Przed podaniem możesz udekorować bakaliami.