Głóg dwuszyjkowy jest ciernistym krzewem (albo małym drzewkiem), który rośnie głównie w lasach i przeróżnych zaroślach. Kwitnie w maju i czerwcu, od sierpnia do listopada (najlepiej we wrześniu) zbiera się niewielkie czerwone owoce, które po wysuszeniu stanowią doskonały środek leczniczy.
Zawarte w owocach głogu substancje poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego, delikatnie obniżają ciśnienie, rozkurczają naczynia wieńcowe serca, wzmacniają pamięć, łagodzą zawroty głowy, są pomocne przy nerwicach i bezsenności. W medycynie chińskiej suszone owoce głogu wykorzystywane są do leczenia niestrawności.
Dlaczego owoce głogu są tak wartościowe?
Zawierają przede wszystkim procyjanidyny, które spowalniają pracę serca i obniżają ciśnienie, flawonidy działające wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne, a ponadto kwasy organiczne, fitosterole, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, związki żelaza, wapnia, selenu i potasu.
Kwiaty głogu - czy są zdrowe?
Takie samo działanie mają także kwiaty głogu. Zbiera się je razem z dwoma-trzema najbliższymi liśćmi, suszy, a następnie wykorzystuje mieszankę do robienia naparów, odwarów i nalewek.