Róże z kolorową polewą: przepis na słodki karnawałowy wypiek

2021-03-29
Róże karnawałowe z kolorową polewą
Autor: Shutterstock Róże z ciasta na faworki obficie posypane cukrem pudrem - idealny przysmak na imprezę sylwestrową lub na przyjęcie w karnawale.
łatwy
60 min
4

Róże z kolorową polewą - przepis na ten pięknie się prezentujący i smaczny deser może przydać się przed sylwestrem lub imprezą karnawałową. Ciastka smaży się w głębokim oleju jak pączki. Świetnie smakują z polewą malinową lub posypane cukrem pudrem.

Polecamy również: Pączki z lukrem i białą czekoladą, Sernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować

SKŁADNIKI

  • 50 g cukru pudru
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 duże żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 10 ml soku malinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Z cukru pudru, mąki pszennej, żółtek, soli i śmietany zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić.

    Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy.

    Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku.

    Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Przygotować gęstą, kolorową polewę - cukier puder połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż.

    Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem.