Przekąski na andrzejki: przepis na krewetki w sosie czosnkowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Podejmij gości czymś wyjątkowym i niecodziennym, na przykład krewetkami w sosie czosnkowym. Może nie jest to typowe danie na andrzejki, ale jeśli masz już opracowane inne przekąski, przyda się chociaż jedno wykwintniejsze danie na ciepło. Podpowiadamy, jak łatwo i szybko przyrządzić pyszne krewetki królewskie z sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI
- 12 sztuk krewetek królewskich
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pół pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki koniaku lub brandy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i oczyszczone krewetki krótko obsmażamy z dwóch stron.
- Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawiamy.
- Dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy brandy i pół szklanki wody. Następnie dodajemy przecier i mieszamy.
- Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki podajemy z grzankami.