Łosoś z białym sosem: przepis na wigilijną alternatywę dla karpia
2021-03-29
średni
30 min
4
Łosoś z białym sosem może z powodzeniem zastąpić na wigilijnym stole tradycyjnego karpia. Nie wszyscy przepadają za karpiem i nie wszyscy potrafią go przyrządzić. Łososia z białym sosem mogą jeść osoby będące na diecie. Jest lekkostrawny, bo przyrządzany na parze. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.
Czytaj także Przepis na wędzonego dorsza w sosie jogurtowym oraz Przepis na korzennego sandacza
SKŁADNIKI
- 4 filety lub dzwonka z łososia
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- łyżka soku z cytryny
- 20 dag twarożku naturalnego
- 2 łyżki jogurtu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- mrożona włoszczyzna
- płatki migdałowe
- gałązki świeżego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z łososia opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
- Filety odłożyć na godzinę do lodówki.
- Twarożek wymieszać z jogurtem, przyprawić szczyptą soli.
- Do parowara nalać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Włożyć warzywa i rybę, gotować ok. 20 min.
- Wyłożyć na talerze, udekorować gałązkami koperku i płatkami migdałowymi. Podawać z białym sosem.